Stiri: Finante

Rata somajului octombrie 2020

Standard & Poor’s a reconfirmat ratingul BBB-/A-3 al României

10.04.2017

Agenția Standard & Poor’s a reconfirmat rating-ul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/A-3 pentru datoria pe termen lung și scurt în valută și monedă locală, cu perspectivă stabilă. Reconfirmarea rating-ului României este susținută de nivelul moderat al datoriei guvernamentale și al datoriei externe, pe fondul unei perspective de creștere economică solide, în medie de 3,1% până în 2020, conform Ministerului de Finanțe.

Perspectiva stabilă reflectă așteptările agenției privind majorarea deficitelor fiscale și externe ca rezultat al măsurilor de relaxare fiscală, în timp ce datoria guvernamentală și cea externă se așteaptă să rămână la un nivel moderat, susținut de creșterea economica solidă.

Standard & Poor’s apreciază că nivelul ratingului ar putea fi îmbunătățit dacă se vor face eforturi în continuare în privința consolidării bugetare, datoria guvernamentală netă va intra pe o traiectorie descendentă iar procesul de restructurare sau privatizare a întreprinderilor de stat se va implementa cu succes conducând la îmbunătățirea cadrului de guvernanță, la o creștere macroeconomică stabilă și predictibilă și la consolidarea finanțelor publice.