Stiri: Finante

Rata somajului octombrie 2020

Standard & Poor’s reconfirmă rating-ul României

12.10.2015

Standard & Poor’s a reconfirmat rating-ul aferent datoriei guvernamentale a României pe termen lung la BBB-, cu perspectivă stabilă. Reconfirmarea se datorează așteptărilor pozitive privind creșterea economică în perioada 2015-2018, pentru care agenţia estimează o creștere medie cu 2,5%, cu o contribuție importantă din perspectiva cererii interne, potrivit Ministerulio Finanțelor Publice (MFP).

„Agenția apreciază că stimularea fiscală pro-ciclică, vizibilă mai ales pe fondul reducerii cotei de TVA pentru produsele alimentare și a creșterii salariului minim, va impulsiona creșterea consumului privat, susținută de scăderea prețului petrolului, de creșterea veniturilor și a gradului de ocupare a forței de muncă. În acest context, se apreciază că recentele măsuri fiscale vor sprijini creșterea economică a României în următorii ani”, se arată într-un comunicat de presă al MFP.

De asemenea, Ministerul Finanţelor precizează că, pe viitor, continuarea procesului de consolidare fiscal-bugetară și implementarea restructurării companiilor de stat, care vor putea contribui la scăderea datoriei guvernamentale nete în perioada următoare, ar putea conduce la acțiuni de îmbunătățire a rating-ului acordat României de către Standard & Poor’s.