Star Transmission, filiala Daimler, scrie din 2001 o poveste de succes

Star Transmission, filiala Daimler, scrie din 2001 o poveste de succes

01.04.2015

Planurile companiei vizează construirea de noi hale și livrarea utilajelor pentru proiectul 9G-Tronic. Istoria companiei Star Transmission a început acum 14 ani, odată cu înființarea unui Joint-Venture între Daimler AG și Uzina Mecanică Cugir. DaimlerChrysler AG deținea 64% din acțiuni, DaimlerChrysler Project Consult GmbH 1%, iar UMC restul de 35%. Datorită know-how-ului ambilor parteneri și a avantajelor locale, compania a crescut și a ajuns să ocupe un loc important în rândul furnizorilor de componente pentru industria de automobile. Odată cu trecerea timpului, Daimler a devenit acționar unic al companiei, iar în anul 2010 s-a deschis o unitate de producție suplimentară în orașul Sebeș.

În prezent, Star Transmission ocupă locul 32 în top 100 cei mai mari exportatori, potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică.

Istoria uneia dintre cele mai puternice companii din județul Alba a fost scrisă cu ajutorul investițiilor din Germania, iar motivele principale pentru care s-a decis o investiție de amploare aici sunt apropierea de granița de vest a României, colaborarea bună cu autoritățile locale, dar și infrastructura ce este într-o continuă dezvoltare, Sebeșul fiind atât un nod rutier, cât și unul feroviar important, iar aceste două beneficii avantajează exportul și importul.

Investiții importante

Societatea are în prezent două locații: Cugir și Sebeș. În timp ce la Cugir se produc componente pentru motoare, cutii de viteză, întinzătoare de lanț și pinioane, tot aici fiind și un centru de proiectare dispozitive și prototipuri, locația din Sebeș este una relativ nouă.

La Sebeș se montează cutii de viteză cu cinci trepte, pentru microbuzele Mercedes Benz. La începutul anului trecut a fost demarată montarea de cutii de viteză cu dublu ambreiaj pentru modele A şi B Klasse. Începând cu anul viitor se vor monta aici și cutii de viteză de ultimă generație, proiect ce necesită o investiție de 300 de milioane de euro și presupune aproximativ 500 de locuri de muncă nou create. În plus, pentru montarea cutiilor de viteze cu dublul ambreiaj 7G-DCT, proiect ce a fost lansat la începutul anului trecut, s-au investit 40 de milioane de euro. “Cred că este foarte important de menționat faptul că există personal calificat pe piața muncii în regiune, iar acest lucru se datorează universităților din Alba Iulia și, în același timp, existenței unei școli germane în Sebeș, ceea ce a condus la foarte mulți vorbitori de limbile germană și engleză. În plus, mulți candidați au pregătirea tehnică pe care o căutăm. Toate aceste motive fac ca investițiile să continue în această regiune”, ne-a declarat Bernd Krottmayer, directorul general Star Transmission S.R.L.. Conducerea companiei ne-a explicat faptul că la baza deciziei extinderii companiei în Sebeș au stat pe de o parte criterii cantitative, iar de cealaltă parte cele calitative. Disponibilitatea și condițiile solului, precum și infrastructura și disponibilitatea resurselor și profilul furnizorilor au fost motivele care au cântărit greu atunci când s-a luat această decizie.

Cu ajutorul investițiilor susținute, dar și a unui plan de business bine pus la punct, compania a devenit unul dintre furnizorii de top de componente Powertrain al companiei Daimler. “Nu consider că există o rețetă strictă pentru succesul unei companii, fiecare trebuie să-și stabilească strategiile și țelurile. Compania noastră are drept baza succesului investiția în oameni. Dacă angajații noștri sunt motivați, au parte de aprecieri și un climat propice, atunci producția funcționează normal. Credem în < STC is more than work>, suntem ca o familie”, a adăugat Bernd Krottmayer.

Planuri pentru 2015

Anul curent este considerat unul cu multe provocări pentru companie, mai ales că se dorește o dezvoltare a activității în ambele locații.

Oficialii Star Transmission sunt însă de părere că implicarea, pasiunea, ambiția și seriozitatea sunt ingredientele care nu pot conduce decât la succes. “Avem în plan construirea noilor hale, stabilizarea proiectelor noi și a producției și livrarea utilajelor pentru proiectul 9G-Tronic, dar și punerea lor în funcțiune până la primul test de producție care va avea loc la sfârșitul anului. De asemenea, ne-am propus să recrutăm personal nou, să implementăm procese, sisteme și metode de lucru Daimler, îmbunătățind astfel procesele de lucru actuale”, ne-a declarat Bernd Krottmayer, directorul general Star Transmission.

Angajații: viitorul companiei

Fluctuația angajaților în cadrul companiei Star Transmission este de doar 6% pe an, în condițiile în care procentul implică și persoanele care suspendă contractul pentru creșterea copilului până la doi ani, precum și persoanele care ies la pensie. Cei mai mulți dintre cei care aleg să plece din companie sunt persoane care vor să-și mute domiciliul în străinătate.

Fluctuația angajaților în cadrul companiei Star Transmission este de doar 6% pe an

Procentul mic al fluctuației este datorat unui pachet atractiv, care cuprinde nu doar salarizare la standarde corecte, ci și condiții de muncă bune și posibilitatea de dezvoltare personală, programe medicale, masă caldă sau transport asigurat. “Multe societăți spun că oferă angajaților dezvoltare profesională, planuri de carieră și posibilități de promovare. De multe ori însă toate acestea rămân doar la un nivel declarativ. La noi nu se întâmplă acest lucru, dezvoltarea este una exponențială, angajăm foarte multe persoane noi, avem programe de formare de competențe în multe direcții, domenii noi pentru companie, dar chiar și pentru piața forței de muncă din țara noastră. Apar poziții de conducere într-un mod natural, iar angajații performanți și talentați au șanse reale de a le ocupa. În cifre, în ultimii doi ani s-au creat 27 poziții noi de conducere, iar 24 au fost ocupate de către persoanele talentate din rândul angajaților existenți”, ne-a declarat Oana Tatiana, director de HR Star Transmission.

Cei care doresc să se angajeze în cadrul Star Transmission trebuie să demonstreze cunoștințele teoretice solide, dar și experiență. În plus, este nevoie de candidați capabili, entuziaști, cu atitudine proactivă, integri și responsabili, spun oficialii companiei. Toate pozițiile deschise sunt publicate în primul rând pe site-ul companiei. Urmând calea: www.stcu.ro – carieră – posturi disponibile, doritorii găsesc informațiile necesare despre posturile disponibile, cerințele necesare, responsabilitățile ocupantului postului. Un mail către adresa recrutare@daimler.com le facilitează posibilitatea de a aplica online, iar în acest fel aplicația ajunge direct și rapid în baza de date a echipei de la Resurse Umane”, explică directorul de HR.

Școala duală

Luna septembrie a anului 2013 a marcat pentru companie deschiderea porților Școlii Duale din Alba-Iulia. Astfel, utilizând statutul german Baden-Württemberg, Star Transmission alături de alte patru companii din regiune educă tinerii care vor să-și formeze o carieră în profesii precum electro-mecanică sau turnător modelier. În prezent, în această școală sunt înscriși 93 de elevi.

Școala este dotată cu spații speciale și ateliere cu echipamente moderne, iar tinerii au posibilitatea să se angajeze după finalizarea cursurilor. Mai mult decât atât, cursanții au acces la burse speciale, care susțin o educație potrivită.

Dezvoltare

Anul trecut a fost unul foarte bun pentru Star Transmission, de altfel rezultatele au fost pe măsura celor înregistrate de grupul Daimler. Valoarea vânzărilor a crescut de la 37 milioane euro, la 57 milioane euro, marcând astfel o creștere de 59%, iar profitul pentru anul 2014 a fost de 3,2 milioane euro.

În ceea ce privește numărul salariaților, acesta a crescut de la 1167, la aproape 1.500. “Volumul total al investițiilor s-a ridicat la 69 milioane de euro, această sumă reprezentând un indiciu clar al dezvoltării activității în firma Star Transmission”, ne-a declarat Bernd Krottmayer, directorul general Star Transmission.

 

 

Citiți și despre: