Star Wars 2019

Star Wars 2019. Avertismentul Kaspersky pentru cei care vor să vadă filmul online

20.12.2019

Star Wars 2019. Filmele populare sunt de multe ori folosite de infractorii cibernetici drept momeală pentru a distribui fișiere periculoase, atrage atenția Kaspersky. Așadar, ultimul film din saga „a galaxy far, far away” nu face excepție. În acest an, cel mai recent film care continuă trilogia Star Wars, a atras atenția atacatorilor chiar înainte de premieră. Mai exact, este vorba de crearea de site-uri frauduloase și fișiere malware.

Star Wars 2019. Mesaj important

”Filmele sunt una dintre principalele forme de divertisment pe care utilizatorii încearcă să le acceseze gratuit, ceea ce creează un sol fertil pentru atacurile cibernetice. Streaming-ul online, site-urile de tip torente și alte metode de distribuție digitală încalcă adesea drepturile de autor și totuși rămân populare ca sursă de conținut gratuit”, conform Kaspersky.

Site-urile de torente și platformele de streaming ilegal sunt deseori o amenințare pentru securitatea cibernetică. Acestea pot găzdui fișiere dăunătoare, mascate în spatele numelui filmelor.

Star Wars 2019. Premiera a atras atenția hackerilor

Atenția publică asupra ‘Star Wars: The rise of Skywalker’, a cărui premieră a fost pe 19 decembrie, a atras deja infractorii cibernetici.

Peste 30 de site-uri frauduloase

Cercetătorii Kaspersky au găsit peste 30 de site-uri frauduloase și profiluri de social media deghizate în conturi oficiale ale filmului, care, aparent, distribuie copii gratuite ale ultimului film din franciză.  Însă, numărul real al acestor site-uri poate fi mult mai mare. Aceste site-uri colectează datele cardurilor utilizatorilor neatenți, sub pretextul înregistrării necesare pe portal.

Domeniile site-urilor utilizate pentru colectarea datelor personale și răspândirea fișierelor dăunătoare, copiază, de obicei, numele oficial al filmului și oferă descrieri minuțioase și conținut suport, făcând astfel utilizatorii să creadă că site-ul are legătură cu filmul oficial.

Star Wars 2019. ”SEO negru”

O astfel de practică se numește „SEO negru” și le permite infractorilor să promoveze site-urile de phishing, astfel încât acestea să ajungă mai sus în rezultatele motoarelor de căutare (astfel de rezultate apar adesea pentru termeni de căutare cum ar fi “numele-filmului vizionează gratis”).

Star Wars 2019. Atacuri

Pentru a sprijini și mai mult promovarea site-urilor frauduloase, infractorii cibernetici au creat conturi de Twitter și alte conturi de social media, unde distribuie link-uri către conținut. Împreună cu fișierele dăunătoare partajate pe torente, acest lucru le aduce infractorilor rezultatele dorite. Până acum, 83 de utilizatori au fost deja afectați de 65 de fișiere dăunătoare.

Phishing-ul nu este singurul mod în care infractorii cibernetici tind să folosească francize populare de filme. La fel ca în cazul serialelor TV populare, ei deghizează de multe ori programe periculoase într-un nou episod al poveștii.

Star Wars 2019. 285.103 încercări de a infecta 37.772 de utilizatori

În 2019, Kaspersky a depistat 285.103 încercări de a infecta 37.772 de utilizatori care doreau să vizioneze filme ale renumitei serii spațiale, ceea ce semnifică o creștere de 10% față de anul trecut. Numărul de fișiere unice utilizate pentru a viza utilizatorii a fost de 11.499 – o scădere de 30% față de anul trecut.

Datele arată că, inclusiv la doi ani după premiera filmului, un număr semnificativ de utilizatori caută în continuare să descarce fișiere periculoase în speranța că vor viziona celebrele aventuri spațiale gratuit.

Star Wars 2019. Ce spun specialiștii Kaspersky

„Este tipic pentru infractorii cibernetici să încerce să valorifice subiecte populare, iar „Stars Wars” este un bun exemplu al unei astfel de teme în această lună. Deoarece atacatorii reușesc să împingă conținutul și site-urile false cât mai sus în rezultatele căutării, fanii trebuie să rămână în permanență atenți. Sfătuim utilizatorii să nu cadă pradă unor astfel de escrocherii, ci să se bucure de sfârșitul seriei pe marele ecran”, spune Tatiana Sidorina, security researcher la Kaspersky.

Recomandări

Pentru a evita să cădeți pradă unor programe dăunătoare, Kaspersky vă recomandă următorii pași:

· Fiți atenți la datele oficiale de lansare ale filmului.

· Nu dați click pe link-uri suspecte, cum ar fi cele care promit o vizionare timpurie a unui nou film; verificați datele lansării filmelor în cinematograf și țineți cont de ele.

· Uitați-vă la extensia fișierului descărcat. Chiar dacă aveți de gând să descărcați un fișier video dintr-o sursă pe care o considerați de încredere și legitimă, fișierul ar trebui să aibă extensii de formate video ca .avi, .mkv sau .mp4 și cu siguranță nu .exe.

· Verificați autenticitatea site-ului web. Nu vizitați site-urile care vă permit să vizionați un film până când nu sunteți siguri că acestea sunt legitime și că încep cu „https”.

· Utilizați o soluție de securitate fiabilă

Citește și Altex a preluat RTC Proffice

 

 

Citiți și despre: