Stiri: Sanatate

Starea sanatatii in Uniunea Europeana

Starea sănătății în Uniunea Europeană

29.11.2019

Starea sănătății în Uniunea Europeană. Trecerea la prevenție și la asistența medicală primară este tendința cea mai importantă în toate țările membre ale UE. Comisia Europeană a publicat rapoartele care descriu profilul sistemelor de sănătate din 30 de țări europene. Profilurile de țară în ceea ce privește sănătatea sunt publicate împreună cu un raport însoțitor care indică câteva dintre tendințele majore manifestate în transformarea sistemelor noastre de sănătate și trage principalele concluzii din profiluri.

Starea sănătății în Uniunea Europeană. O prioritate în întreaga Europă

Vytenis Andriukaitis, comisar pentru sănătate și siguranță alimentară, a declarat: „Diferite sondaje și dezbateri din întreaga Europă ne dovedesc că sănătatea se numără printre prioritățile principale ale cetățenilor europeni. Mă bucur mai ales că promovarea sănătății și prevenirea bolilor primesc în sfârșit atenția binemeritată. Sunt așadar foarte mândru că am inițiat ciclul Starea sănătății în UE și că am contribuit, împreună cu OCDE și cu Observatorul european pentru sisteme și politici de sănătate, la realizarea a două cicluri pentru cele 28 de state membre ale UE, la care se adaugă Norvegia și Islanda. Constat că această bază solidă de cunoștințe specifice fiecărei țări, dar și întregii UE contribuie la procesul de elaborare a politicilor de la nivel național și la cooperarea la nivelul UE.”

Starea sănătății în Uniunea Europeană. Principalele constatări

Profilurile de țară în ceea ce privește sănătatea includ o analiză aprofundată a sistemelor de sănătate, analizând starea de sănătate a populației și factorii de risc importanți, precum și eficacitatea, accesibilitatea și reziliența sistemelor de sănătate din fiecare stat membru al UE. Rapoartele reflectă în mod clar obiectivele pe care diferitele state membre le au în comun, evidențiind posibile domenii în care Comisia poate încuraja învățarea reciprocă și schimbul de bune practici.

Starea sănătății în Uniunea Europeană. Tendințe

Raportul însoțitor subliniază câteva dintre cele mai importante tendințe manifestate în transformarea sistemelor noastre de sănătate:

Reticența față de vaccinuri

Reticența față de vaccinuri reprezintă o amenințare majoră la adresa sănătății publice peste tot în Europa. Această amenințare poate fi combătută îmbunătățind cunoștințele despre sănătate, contracarând dezinformarea și implicându-i activ pe lucrătorii din domeniul sănătății.

Tehnologie

Transformarea digitală a promovării sănătății și a prevenirii bolilor poate genera câștigători, dar și perdanți. Este posibil ca oamenii care ar beneficia cel mai mult de asistența medicală prin tehnologie mobilă și de alte asemenea instrumente digitale să fie chiar cei care să aibă cele mai mari probleme în a avea acces ușor la aceste instrumente.

Diferențele privind accesul la asistență medicală

Diferențele în ceea ce privește accesul la asistența medicală rămân o realitate foarte pregnantă în UE. Trebuie să se țină seama atât de nevoile clinice, cât și de caracteristicile socioeconomice ale pacienților atunci când se cuantifică accesul la asistența medicală și numeroasele bariere în calea acestuia.

Inovațiile

Inovațiile în ceea ce privește mixul de competențe în rândul lucrătorilor din domeniul sănătății indică un mare potențial de sporire a rezilienței sistemelor de sănătate..

.

Peste tot în UE există exemple încurajatoare de transfer al sarcinilor între lucrătorii din domeniul sănătății. Acest lucru se remarcă în special în ceea ce privește consolidarea rolului asistenților medicali și al farmaciștilor.

Medicamente

Ciclul de viață al medicamentelor arată că există o marjă foarte mare de sporire a cooperării statelor membre. Scopul este de a se garanta terapii sigure, eficace și accesibile ca preț. Acestea trebuie să includă toate aspectele, de la cheltuieli raționale la prescrierea responsabilă.

Citește și Topul celor mai scumpe chirii pentru spațiile stradale