Stiri: Economie

Start pozitiv pentru economia zonei euro, în primul trimestru

22.06.2015

În acest an, economia zonei euro a avut un start pozitiv. Avansul PIB-ului de 0,4% în primul trimestru, mai mare decât a SUA sau a Marii Britanii, indică faptul că europenii răspund la ieftinirea prețurilor la energie, conform barometrului EY Eurozone Forecast (EEF). În plus, revenirea economică va deveni mai extinsă, predicţia de creştere fiind de 1,6% pentru 2015 şi de 1,9% pentru 2016.

Totodată, performanţa economică a României în primul trimestru al acestui an a fost peste aşteptări, marcând o creştere de 4,2%.

„Deşi este puţin probabil ca acest ritm să fie susţinut pe parcursul întregului an, perspectivele pentru 2015 rămân destul de optimiste. Dacă revenirea Zonei Euro se păstrează pe aceleaşi coordonate, perspectiva de creştere a PIB-ului României este de 3.1% în 2015 şi de 3.2% în 2016, cu posibilitatea de a depăşi aceste niveluri după 2017”, potrivit specialiştilot EY

Astfel, consumul intern a crescut la nivel real cu un ritm care nu a mai fost atins din 2008 încoace, înregistrând o creştere trimestrială de 2.6% în ultimul trimestru al anului 2014. Aceste date încurajatoare au continuat şi anul acesta, când s-a înregistrat o creştere a salariilor în medie cu aproape 7% în ianuarie şi în februarie, faţă de aceiaşi perioadă a anului trecut.

Consumul intern are perspective de creştere cu peste 4% în acest an, după expansiunea de 5% înregistrată în 2014. Creşterea semnificativă a salariilor, de peste 6%, împreună cu inflaţia scăzută au întărit în această perioadă puterea de cumpărare a consumatorilor români.

„Consumul este în acest moment principalul vector de creştere în România, după o lungă perioadă de stagnare ce a urmat crizei globale – perioadă în care consumul domestic a scăzut în România cu aproximativ 10%. Tendinţa clar ascendentă ilustrează încrederea mai mare a populaţiei în economie şi creşterea nivelurilor reale ale salariilor. Ne aşteptăm de asemenea ca investiţiile să crească la rândul lor, deşi dimensiunea evoluţiei pozitive va depinde puternic de perspectiva Zonei Euro,” declară Bogdan Ion, Country Managing Partner EY România

Investiţiile în Zona Euro

Companiile din zona euro se pregătesc de investiţii. Datele din ultimele luni legate de mediul de afaceri şi de creditare sunt, prin urmare, din ce în ce mai pozitive. Conform estimărilor, investiţiile totale vor creşte cu 1,1% în 2015, înainte de a se accelera la aproape 3% în 2016-17, după care se vor stabiliza, la un nivel de 2,5% în 2018-19. Asemenea rate de creştere ale investiţiilor sunt foarte apropiate de cele de dinainte de criză.

În plus, procedura de quantitative easing va ajuta la menţinerea costurilor de creditare a afacerilor, guvernelor şi persoanelor fizice din Zona Euro la niveluri joase, în acest an şi în următorul. În orice caz, posibilitatea ieşirii Greciei din Zona Euro continuă să arunce o umbră asupra pieţelor financiare.

„Lăsând Grecia la o parte, mulţi dintre norii care au umbrit zona euro s-au dispersat în ultimele 6 până la 12 luni, iar economia a răspuns prin creşteri mai rapide şi generare de locuri de muncă. Riscurile rămân valabile, evident, însă finanţările ieftine, moneda europeană slăbită şi sentimentul tot mai puternic de încredere al populației sunt factori care sugerează că investiţiile în afaceri ar putea reîncepe în trimestrele următoare”, a afirmat Tom Rogers, Senior Economic Advisor pentru EEF.

În raportul EY se mai arată că în cea de-a doua jumătate a anului 2015, gopodăriile vor începe să simtă creşterea cu 5% a facturilor la energie în conformitate cu evoluția din 2016 a preţului mondial la petrol, fapt care va mai tempera creşterea cheltuielilor de consum.

Cu toate astea, date fiind perspectivele mai bune ale pieţei muncii, analiştii EY se aşteaptă la creşterea cu 1,7% a cheltuielilor de consum în 2015 şi cu 1,6% în 2016, rate semnificativ mai mari decât cea de 1% din 2014 şi cu mult peste media ultimilor ani.

În unele ţări, cum ar fi Germania, această creştere este alimentată de creşterile salariale pe o piaţă care cunoaşte limitări. În alte ţări, cum este Italia, consumatorii îşi cheltuie banii economisiţi din folosirea energiei eoliene pe bunuri de folosinţă îndelungată cum sunt maşinile şi aparatele electrocasnice, încurajaţi fiind de stabilizarea pieţelor muncii.

„Perspectiva economică este cu siguranţă mult îmbunătăţită, dar este important ca autorităţile de reglementare să susţină eforturile depuse până acum. Este în special important ca guvernele să meargă mai departe cu unele reforme economice dificile, care îmbunătăţesc concurenţa de pe piaţă, şi să folosească orice deschidere de spaţiu fiscal pentru a prioritiza cheltuielile în zone care alimentează creşterile potenţiale viitoare”, a explicat Tom Rogers.