Slide

Finante

Start-up sau corporație?

01.11.2015

Unde îți începi cariera cu dreptul. Tinerii absolvenți, dar și cei care sunt la începutul carierei au păreri împărțite cu privire la dimensiunea companiei pe care o aleg pentru primele locuri de muncă. Pe de o parte, unii sunt de părere că birourile unde își desfășoară activitatea start-up-urile sunt locurile unde învață puțin din fiecare domeniu care îi interesează. De cealaltă parte însă, unii spun că o companie mare este locul unde pot afla cum pot să se dezvolte pe viitor.

Companie mică? 

Într-o companie mică, aflată la început de drum, fiecare angajat va învăța indubitabil foarte multe. Asta pentru că, dat fiind numărul mic de salariați, toți vor fi nevoiți mai devreme sau mai târziu să țină locul unui coleg sau să se implice în finalizarea unui proiect de amploare.

A lucra într-un start-up, chiar de la primul job, este cu siguranță un beneficiu pe care cei care vor să învețe cât mai mult îl au. Mai mult decât atât, de foarte multe ori angajații simt cu adevărat că munca depusă are rezultate palpabile, într-un timp scurt. Fără efortul depus de fiecare coleg în parte, activitatea companiei are de suferit, iar acest lucru este dovedit de pasiunea pe care fiecare salariat o depune pentru finalizarea sarcinilor zilnice.

Munca de echipă este de fiecare dată esențială într-o companie mică. Eforturile acumulate de toți sunt baza activităților și a profitului, într-un final, iar beneficiile aduse de finalizarea cu succes a sarcinilor sunt unele care dezvoltă atât compania, cât și viața profesională a celor implicați.

Se spune că nu există un program fix și nici finalizarea zilei sau săptămânii de lucru atunci când lucrezi într-un start-up, dar bucuria și împlinirea pe care le ai la finalul lunii sunt de neprețuit. Asta pentru că simți cu adevărat că munca ta contează și că fără efortul depus de tine lucrurile nu s-ar mai finaliza la nivelul dorit. Rezultatele muncii tale sunt cu adevărat vizibile și palpabile, cu toate riscurile asumate. Asta pentru că lipsa de reguli stricte implică și riscuri, iar resursele limitate aduc desigur și limitări, care nu pot fi depășite de entuziasmul echipei.

Corporație? 

A lucra într-o companie de mari dimensiuni, eventual o societate care s-a dezvoltat peste granițe sau care este rezultatul unei investiții din afara României, are, desigur beneficiile ei.

În primul rând, fiecare angajat devine foarte specializat pe postul său. Cu alte cuvinte, dacă ești la început de drum și ai siguranța asupra poziției pe care vrei să o ocupi acum și peste câțiva ani, atunci lucrul într-o corporație te va ajuta.

Companiile mari oferă posibilitatea de a lucra doar pe nișa aleasă, iar specializarea va aduce mai devreme sau mai târziu beneficii incontestabile precum cunoașterea foarte bine a procedurilor, a schimbărilor și riscurilor pe care le are nișa aleasă.

Mai mult decât atât, în cadrul companiilor mari se organizează în mod frecvent programe speciale de mentorship, în cadrul cărora angajații seniori cu experiență îi ajută pe cei care ocupă posturi de juniori să se dezvolte susținut. Mai exact, dacă sunt nelămuriri sau tinerii au nevoie de sfaturi, atunci va exista mereu cineva care să îi ajute.

În plus, programele de traininguri sau cursurile speciale ori schimburile de experiență între departamente sau între companiile mamă din alte țări nu fac nimic altceva decât să îi ajute pe tineri. La finalul acestora vor avea o viziune clară asupra sectorului dorit și vor putea să compare progresele făcute, având astfel o imagine globală asupra nișei alese.

Toate acestea fac ca dezvoltarea profesională în interiorul unei corporații să fie una mult mai facilă. Dacă ești implicat și pasionat de domeniul ales, atunci creșterea pe scara profesională este una sigură. Cu toate acestea însă, uneori rezultatele se lasă așteptate și asta nu din cauza angajatului, ci din pricina regulilor stricte care trebuie mereu respectate și a escaladării responsabilității și deciziilor importante.

Concluzii

Deciziile luate la primele locuri de muncă sunt foarte importante și, de multe ori, pot avea chiar efecte importante asupra evoluției carierei, influențând puternic drumul profesional al unei persoane. Tocmai de aceea este important ca încă de la primul job fiecare să aibă un plan, chiar dacă poate să pară copleșitor, câteva idei clare asupra următorului pas în carieră sunt importante.

Cei care se află în primii ani de carieră trebuie să se axeze pe acumularea de cât mai multe informații și pe evoluția personală. De foarte multe ori este mult mai important să dai dovadă că ești un coleg bun și o persoană pe care cineva se poate baza, decât să demonstrezi că ești un profesionist eficient. Toate informațiile care vor veni și care vor schimba modul în care privești sarcinile de zi cu zi vor veni odată cu experiența, cu seminariile și întâlnirile pe care le vei avea în viitor.

Nu în ultimul rând, indiferent dacă lucrezi într-un start-up sau într-o corporație, networking-ul este o adevărată cheie a succesului. Vei afla detalii importante despre cum funcționează lucrurile în alte companii sau în alte țări și vei putea să apelezi la cineva atunci când ai nevoie de un sfat pentru a finaliza un proiect dificil din punctul tău de vedere.

Lărgirea orizontului, din toate punctele de vedere, este un lucru esențial și asta este posibil doar dacă ești o persoană dedicată, pe care colegii se pot baza și care își respectă de fiecare dată cuvântul dat, chiar dacă uneori lucrurile se dovedesc a fi copleșitoare.