Stiri: Economie

PIB România trimestrul III 2023.

Statele UE trebuie să încurajeze creșterea economică și a numărului locurilor de muncă

23.10.2014

Statele membre al Uniunii Europene trebuie să își susțină angajamentele politice cu bani, pentru a încuraja creșterea economică și numărul locurilor de muncă, cercetarea și dezvoltarea, precum și pentru a permite UE să își ducă la îndeplinire politica externă, au spus deputații PE, atunci când au respins tăierile bugetare efectuate de Consiliu la bugetul UE pentru 2015, prin votul de ieri.

Pentru anul viitor, Parlamentul European a crescut suma pentru creditele de angajament la 146,348.9 milioane de euro și la 146,416.5 pentru creditele de plată. Poziția Parlamentului privind proiectul de buget pentru 2015 a fost adoptată cu 464 de voturi pentru, 186 împotrivă şi 46 de abțineri.

”Cu doar un procent din PIB-ul UE, bugetul UE poate stimula bugetele naționale și poate încuraja creșterea economică şi ocuparea forței de muncă. Prioritățile noastre sunt aceleaşi ca şi ale Consiliului, dar Consiliul nu vrea să le finanțeze, a spus Eider Gardiazábal (S&D, ES), principalul raportor pentru bugetul 2015 în cursul dezbaterii.

Parlamentul a respins toate tăierile efectuate de statele membre în propunerea de buget inițială, prezentată de Comisie și a cerut fonduri suplimentare pentru creșterea economică și crearea de locuri de muncă, în conformitate cu recomandările Comisiei parlamentare pentru bugete.

Întreprinderile mici și mijlocii, programele de cercetare și educație, inclusiv programul de schimburi de studenți Erasmus+ ar trebui să primească mai mult cu 190,5 milioane de euro, au spus deputații.

”Agențiile de supraveghere financiară, fermierii și pescarii afectați de embargoul Rusiei, precum și fondurile de ajutor pentru cei mai defavorizați cetățeni ai UE trebuie, de asemenea, să primească mai mulți bani (suplimentar 6,1 milioane, 30 milioane și, respectiv, 16,7 milioane euro)”, conform PE.