Statie de incarcare masini electrice Iasi

E.ON și MOL România lansează „autostrada electrică” Iaşi-Târgu Mureş

25.02.2019

Stație de încărcare mașini electrice Iași. E.ON Energie România a pus deschis, în Iaşi, în staţia MOL din cartierul Păcurari, cea de-a cincea staţie de încărcare rapidă a autovehiculelor electrice din cele 19 unităţi pe care şi-a propus să le instaleze în țara noastră în cadrul proiectului NEXT-E. Acest proiect este susţinut din fonduri europene, prin intermediul programului Connecting Europe Facility (CEF).

Staţie de încărcare mașini electrice Iași. 40 de minute

Situată în perimetrul benzinăriei MOL, staţia are o putere maximă de 93 kW. Prin urmare, timpul mediu de încărcare al unei maşini electrice va fi de aproximativ 40 de minute pentru 80% din baterie.

În judeţul Iaşi au fost deja puse în funcţiune două staţii de încărcare în localităţile Târgu Frumos şi Cristeşti, care se adăugă celor deschise în Tașca (jud. Neamţ) şi Adjud (jud. Vrancea).

Staţie de încărcare mașini electrice Iași. Alte stații

În plus, se are în vedere finalizarea, în martie, a altor stații în localitățile Piatra Neamț și Roman (jud. Neamț), precum și în localitatea Scheia (jud. Suceava). În fiecare locaţie va fi instalată câte o staţie de tip fast charge 2×50 kW (curent continuu) + 1×43 kW (curent alternativ). De asemenea, fiecare staţie va avea minimum 2 locuri de parcare.

Staţie de încărcare mașini electrice Iași. Creșterea numărului de autovehicule electrice

„Statisticile care arată o creştere semnificativă de la an la an a numărului de autovehicule electrice vândute în România sunt extrem de îmbucurătoare, pentru că indică o orientare clară către unul dintre cele mai nepoluante şi sustenabile mijloace de transport, la fel cum se întâmplă în lumea întreagă. În acest context, se pune tot mai serios întrebarea dacă va reuşi infrastructura de încărcare să ţină pasul cu această tendinţă. Noi credem că este esenţial să venim în întâmpinarea dorinţelor şi a nevoilor posesorilor de autovehicule electrice şi nu numai, oferindu-le un acces facil la staţiile de încărcare. Practic, vrem să fim alături de ei în toate călătoriile lor electrice astfel încât să aibă o experienţă cât mai plăcută”, a declarat Dan Morari, director general al E.ON Energie România.

Până la sfârşitul anului 2020, E.ON îşi propune să implementeze proiectul pe ruta Iaşi – Gheorghieni – Tg. Mureş, care va deveni astfel o “autostradă electrică”. De aceasta vor putea beneficia toţi posesorii de autovehicule prietenoase cu mediul. Ei vor avea asigurată infrastructura de încărcare pe întreg traseul.

Staţie de încărcare mașini electrice Iași. Proiecte aflate în dezvoltare

Totodată, o altă “autostradă electrică”, care va lega municipiul Iaşi de Bucuresti, se află în plină dezvoltare.

„Ne bucurăm să asistăm astăzi, în staţia MOL Iaşi Păcurari, la deschiderea uneia dintre cele 40 de stații de încărcare a vehiculelor electrice care vor fi instalate în cadrul proiectului NEXT-E. Grupul MOL a adoptat în urmă cu 3 ani Strategia 2030, o viziune care stabilește principalele direcții ale companiei pentru perioada următoare. Unul dintre fundamentele care au stat la baza dezvoltării acestei Strategii a fost dorința MOL de a deveni prima alegere pentru clienții săi. Suntem conștienți că trăim vremuri de schimbare majoră, care se va reflecta puternic inclusiv în obiceiurile de consum ale clienților noștri, însă noi suntem pregătiți să le anticipăm nevoile și să le oferim cele mai bune soluții”, a declarat Camelia Ene, CEO&Country Chairman MOL Romania.

Staţie de încărcare mașini electrice Iași. 40 de stații

Toate cele 40 de staţii din cadrul proiectului NEXT-E (dintre care 19 vor fi instalate de E.ON, iar 21 de către MOL România) vor fi amplasate pe rutele: Suceava-Bacău-Călărași, Constanţa-Bucureşti-Timişoara şi Iaşi-Tîrgu Mureş – Alba Iulia.

Prin această inițiativă, infrastructura de stații de încărcare pentru autovehicule electrice aferentă coridoarelor rutiere strategice europene (TEN-T) se va completa cu infrastructura de stații de încărcare pentru autovehicule electrice din România. Ele vor facilita transportul rutier cu emisii reduse de CO2.

Citește și Credite de la Cetelem pentru tratamente în clinicile Doctor Leahu din Pitești și Timișoara

 

 

 

 

Citiți și despre:

O părere la “E.ON și MOL România lansează „autostrada electrică” Iaşi-Târgu Mureş

  1. Pingback: Revista presei - stiri afaceri - E.ON și MOL România lansează „autostrada electrică” Iaşi-Târgu Mureş

Comentariile nu sunt permise.