Statii de incarcare masini electrice

53 de milioane de euro pentru stații de reîncărcare a vehiculelor electrice

11.02.2020

Stații de încărcare mașini electrice. Comisia Europeană a aprobat o schemă de sprijin public prin care România va acorda 53 de milioane de euro pentru stații de reîncărcare a vehiculelor cu emisii scăzute. Instituția a concluzionat că măsura planificată de țara noastră pentru a susține crearea unei rețele de stații de reîncărcare a vehiculelor electrice respectă normele UE privind ajutoarele de stat.

Stații de încărcare mașini electrice. Reducerea emisiilor

Măsura va contribui la reducerea emisiilor de CO2 și a altor emisii poluante. Acest lucru se va întâmpla fără a distorsiona în mod nejustificat concurența pe piața unică.

Combaterea schimbărilor climatice

Vicepreședinta executivă Margrethe Vestager, responsabilă cu politica în domeniul concurenței, a declarat: „România va contribui la combaterea schimbărilor climatice, în conformitate cu obiectivele stabilite de Pactul ecologic european. Această schemă va reduce emisiile nocive generate de autovehicule și va îmbunătăți sănătatea cetățenilor, fără a distorsiona în mod nejustificat concurența.”

Stații de încărcare mașini electrice. Investiții

Se estimează că schema, care va avea un buget de 53 de milioane de euro și va acoperi perioada 2020-2025, va stimula investițiile în stații de reîncărcare a vehiculelor hibride și a vehiculelor electrice cu baterie din România. Aceasta va acoperi zonele:

  • urbane
  • suburbane
  • rurale

Stații de încărcare mașini electrice. Cine poate beneficia de ajutorul de stat

Schema este deschisă tuturor operatorilor economici care îndeplinesc anumite criterii, de exemplu în ceea ce privește echiparea cu prize.

Beneficiarii vor fi selectați printr-o procedură deschisă și transparentă de ofertare, iar sprijinul va fi acordat sub formă de granturi.

Comisia Europeană a evaluat măsura de ajutor în temeiul normelor privind ajutoarele de stat, în special articolul 107 alineatul (3) litera (c) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, care permite statelor membre să sprijine dezvoltarea anumitor activități economice de interes comun, în anumite condiții.

Stații de încărcare mașini electrice. Procedura de acordare a ajutorului

Măsura va favoriza creșterea considerabilă a ponderii vehiculelor cu emisii scăzute.

De asemenea, Comisia Europeană a constatat că ajutorul va fi acordat prin intermediul unei proceduri concurențiale de ofertare și că se vor institui garanțiile necesare pentru ca ajutorul să fie limitat la minimul necesar.

În plus, schema aduce o contribuție la obiectivele în materie de mediu și climă ale UE care depășește orice posibilă denaturare a concurenței și a schimburilor comerciale cauzate de ajutor.

În acest context, Comisia Europeană a aprobat măsura în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat.

Citește și Taxa clawback continuă să înregistreze creșteri. Avertismentul transmis de producătorii de medicamente

 

 

 

Citiți și despre: