Slide

Stiri: Sanatate

Finanţări Centre Comunitare Integrate

Statistici alarmante: 11.6% dintre adulții din România au diabet

14.11.2016

Ziua Mondială a Diabetului: 1 din 2 adulți cu diabet rămân nediagnosticaţi și sunt expuși unor complicații grave ce pot produce dizabilitate și chiar moarte prematură, depistarea precoce și controlul eficient al diabetului zaharat, fiind esențiale pentru prevenirea complicațiilor acestei afecţiuni.

Diabetul zaharat este una dintre amenințările majore, pe plan global, la adresa sănătății populaționale, prevalența în creștere și complicațiile asociate generând provocări importante, atât din punct de vedere medical, cât și economic și social. În prezent, 415 milioane de oameni suferă de diabet, iar alte 225 de milioane de cazuri se estimează că vor apărea în următorii 25 de ani, potrivit Federaţiei Internaţionale de Diabet (IDF).

„În cele mai multe situații este vorba despre diabet zaharat de tip 2, care, spre deosebire de diabetul zaharat de tip 1 ar putea fi prevenit, dat fiind că apariția acestei forme a afecțiunii este asociată în mare parte cu factori de risc ce pot fi controlați, precum: obezitate, sedentarism, alimentație nesănătoasă. De altfel, până la 70% dintre cazurile de diabet zaharat de tip 2 ar putea fi prevenite sau instalarea afecțiunii, întârziată, prin adoptarea un stil de viață sănătos”, atrage atenția IDF.

Pe lângă numărul în continuă creștere a persoanelor afectate de diabet, nediagnosticarea cazurilor sau depistarea târzie a afecțiunii reprezintă alte provocări din punct de vedere al luptei împotriva diabetului, la nivel global. Aproximativ 46.5% dintre adulții din întreaga lume care suferă de diabet nu știu că au boala, iar la cei la care este descoperită afecțiunea, diagnosticul este pus atunci când complicațiile pot fi deja instalate.

Prevalența ridicată a diabetului zaharat este o importantă problemă de sănătate și în România. Aici, 11.6% dintre adulții din țara noastră au diabet, prevalența bolii fiind cu aproximativ 27% mai mare față de media de la nivel European – 9.1%. Totuși, dintre cele aproape 2 milioane de adulți care suferă de diabet, numărul celor diagnosticați este mult mai scăzut, atrag atenția specialiștii.

„Depistarea precoce a diabetului zaharat este fundamentală pentru controlul afecțiunii și reduce riscul unor complicații severe. Screeningul are un rol foarte important în asigurarea unui management eficient al diabetului, o dată prin faptul că ajută la diagnosticarea diabetului înainte ca boala să evolueze, iar apoi, datorită faptului că permite identificarea timpurie a complicațiilor și astfel se pot lua măsurile terapeutice care se impun. În același timp, trebuie avut în vedere că diabetul zaharat de tip 2, care este cea mai comună formă a afecțiunii, este asociat cu numeroși factori de risc modificabili, ce pot fi evitați. Adoptarea unor comportamente de viață sănătoase înseamnă cea mai simplă măsură de a preveni instalarea diabetului și a complicațiilor care îl însoțesc, de a ne proteja sănătatea”, a declarat Prof. Dr. Maria Moţa, Șef al Clinicii de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice – Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova și membru în Consiliul Asociației Europene pentru Studiul Diabetului.

În România, în 2015, 18.919 decese au fost asociate diabetului. Cele mai multe dintre decesele care survin la persoanele cu diabet sunt cauzate de bolile cardiovasculare, cele care pot conduce la apariția bolii arteriale coronariene sau a infarctului miocardic. Nivelul crescut al colesterolului, al glicemiei sau hipertensiunea arterială sunt principalii factorii de risc pentru bolile cardiovasculare.