Statiuni turistice Romania

Staţiuni turistice România: Decizia luată de Guvern

22.03.2021

Staţiuni turistice România. Guvernul României a adoptat Hotărârea pentru aprobarea atestării unor localităţi sau părţi din localităţi ca staţiuni turistice de interes local şi pentru modificarea anexei nr.5 la Hotărârea Guvernului nr. 852/2008 pentru aprobarea normelor şi criteriilor de atestare a staţiunilor turistice, promovată de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului.

Staţiuni turistice România. Criterii de evaluare

În urma verificării îndeplinirii criteriilor legale, inclusiv prin vizite în teren efectuate de specialiştii din cadrul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, la solicitarea autorităţilor administraţiei publice locale, au fost atestate ca staţiuni turistice de interes local alte cinci localităţi şi părţi din localităţi, respectiv:

  1. comuna Frumosu (judeţ Suceava)
  2. comuna Mălini (judeţ Suceava)
  3. municipiul Salonta (judeţ Bihor)
  4. oraşul Săcueni (judeţ Bihor)
  5. zona de agrement Băile Figa – oraşul Beclean (judeţ Bistriţa-Năsăud).

Staţiuni turistice România. Zona de agrement Băile Figa

Ministerul Economiei a anunţat, într-un comunicat de presă, că zona de agrement Băile Figa este Destinație Europeană de Excelență, premiată în anul 2019 cu locul al III-lea pentru turismul de sănătate și relaxare, iar localitatea Mălini face parte din două Rute Cultural Turistice, recunoscute de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului. Mai exact, este vorba despre Ruta Cultural Turistică a Caselor Memoriale din Bucovina, dezvoltată pe plan regional și Ruta Cultural Turistică a Patrimoniului Muzeal din România, dezvoltată pe plan național.

Un impact pozitiv

Atestarea acestor localități sau părți din localități ca stațiuni turistice de interes local va avea un impact pozitiv. Prin prisma potențialului turistic, dar și a resurselor naturale și antropice, acestea vor putea fi promovate cu noul statut și astfel vor avea şanse mai mari în atragerea de finanţări nerambursabile, printr-un punctaj sporit, în condiţiile în care unele programe impun acest criteriu, influențând, în consecință, și creșterea circulației turistice, dar și diversificarea ofertelor.

Staţiuni turistice România. Proiecte de dezvoltare

De asemenea, având în vedere efectul multiplicator al turismului în sectoarele economice conexe, precum transporturile, construcțiile, agricultura, artizanatul și comerțul cu amănuntul, realizarea unor proiecte de dezvoltare a turismului în aceste stațiuni va genera un impact benefic din punct de vedere economic şi, în egală măsură, va contribui la creşterea calităţii vieţii pentru rezidenţii acestor zone.

Citeşte şi QUALITANCE are un nou director de vânzări. Cine a preluat această funcţie?