Stiri: Logistica

Statul român a câştigat procesul cu fraţii Micula, în cazul Romatsa

27.01.2016

Ministerul Finanțelor Publice a câștigat la Bruxelles, în fața Tribunalului Primei Instanțe, contestația împotriva măsurilor de executare silită instituită de Viorel Micula, prin executor judecătoresc, asupra sumelor datorate de Eurocontrol (Organizația Europeană pentru Siguranța Traficului Aerian) către Administrația Română a Serviciilor de Trafic Aerian Romatsa SA.

Instanța a constatat că ”nu se pune problema anulării sau revizuirii sentinței arbitrale, pentru că nu este de competența tribunalului. Nici nu afirmăm că nu poate fi executată din motive de incompatibilitate cu dreptul Uniunii și pentru că ar contraveni ordinii publice pentru că, având în vedere valoarea de lucru judecat, s-ar impune supoziția că a fost pronunțată cu încălcarea legii. Este clar că decizia Comisiei – atâta cât aceasta rămâne în vigoare – justifică însă neexecutarea sentinței arbitrale și a făcut ca aceasta să-și piardă caracterul actual și de titlu executoriu. Prin urmare, face executarea sa nelegală”.

Statul român a pus în executare întreaga sumă pentru care Comisia Europeană a dispus restituirea integrală, pe motiv că este ajutor de stat.

Pe 15 septembrie 2015, Ministerul Finanţelor Publice a fost informat despre primirea unei adrese de către EUROCONTROL, de înfiinţare a popririi pe conturile Romatsa.

Totodată, Ministerul Finanţelor Publice a transmis către executorul judecătoresc din Regatul Belgiei şi către Curtea de Apel de la Bruxelles punctul de vedere al României prin care a precizat că a executat integral hotărârea arbitrală ICSID.

România a depus, în 24 septembrie 2015, contestaţia la executare împotriva actelor executorului judecătoresc din Regatul Belgiei.