Stiri: Social

Statutul politistului

Statutul poliţistului a fost modificat. Principalele schimbări aduse în 2022

31.10.2022

Statutul poliţistului 2022. Guvernul a aprobat Ordonanța pentru modificarea şi completarea Legii nr. 360/2002 privind Statutul poliţistului. Prin actul normativ aprobat de Executiv sunt introduse următoarele reglementări:

–    introducerea unei dispoziții potrivit căreia agenții de poliție care au promovat concursul de admitere la programul de master profesional, destinat formării inițiale a ofițerilor de poliție, frecventează cursurile acestuia cu scoatere de la locul de muncă, situație în care li se acordă drepturile prevăzute la art. 57 alin. (1) și (3) din Anexa nr. 6 la Legea-cadru nr. 153/2017.

Gradul profesional

–   acordarea gradului profesional agenților de poliție care au absolvit programul de master profesional, în funcție de vechimea în structurile Ministerului Afacerilor Interne, iar nu gradul profesional de subinspector de poliție și numirea în funcție în condițiile art. 22 alin. (4) , iar nu ca debutanți.

Statutul poliţistului 2022. Raporturi de serviciu

– instituirea interdicției modificării raporturilor de serviciu, după acordarea gradului profesional de ofițer, timp de cel puțin cinci ani de la numirea în funcție la unitatea în care sunt repartizați după absolvire, în cazul agenților de poliție care au absolvit programul de master profesional; prin excepție, modificarea raporturilor de serviciu se poate realiza în cadrul aceleiași unități sau în situația în care intervine reorganizarea unității.

Studii de masterat

–   instituirea obligației agenților de politie admiși la programul de studii de master profesional de a completa un nou angajament, care cumulează şi perioada anterioară rămasă de executat dintr-un angajament încheiat anterior și de a restitui, în situația în care nu respectă condițiile angajamentului, proporțional cu perioada rămasă de executat, cheltuielile efectuate în total pe timpul școlarizării/desfășurării programelor/cursurilor și cheltuielile aferente drepturilor salariale acordate pe perioada cursurilor cu scoatere de la locul de muncă.

Citește și https://jurnaluldeafaceri.ro/ce-avantaje-au-companiile-care-iau-masuri-pentru-a-deveni-sustenabile/