Stiri: Sanatate

Stil de viata sanatos

Românii vor să aibă un stil de viață sănătos, însă nu sunt prea bine informați

06.06.2019

Stil de viață sănătos. Românii sunt din ce în ce mai preocupați să aibă un stil de viață sănătos. Din păcate, însă, nu sunt mereu informați corect. Chiar și în acest context, locuitorii țării noastre sunt din ce în ce mai informați atunci când vine vorba de alimentația lor, iar preocuparea privind adoptarea unui stil de viață sănătos devine o prioritate.

Stil de viață sănătos. Planificarea meselor

Românii acordă, așadar, o mai mare atenție planificării meselor conform recomandărilor primite. În plus, trendul unui stil de viață sănătos începe să fie implementat de tot mai mulți români.

Peste jumătate dintre aceștia consideră că sunt bine informați în ceea ce privește o alimentație corectă și se documentează constant, conform unui studiu iVOX realizat de compania Agricola.

Ce înțeleg românii printr-un stil de viață sănătos?

Studiul mai arată că românii consideră că au la îndemână informațiile necesare atunci când vine vorba de o alimentație sănătoasă. Cu toate acestea, peste trei sferturi dintre ei consideră că alegerea unui stil de viață sănătos se reduce la limitarea consumului de zahăr, iar 65,82% diminuează sau limitează consumul de produse procesate atunci când aleg să mănânce sănătos.

Un alt criteriu pe care ei îl iau în considerare atunci când își propun menținerea unei vieți sănătoase este creșterea frecvenței gătitului în defavoarea comandatului sau a mâncatului în oraș (58,51%), în timp ce 56,16% reduc sau limitează consumul de pâine sau alte făinoase.

Stil de viață sănătos. Topul preferințelor

În ceea ce privește tipul de carne preferat de majoritatea românilor, cea de pui se situează în topul preferințelor cu o majoritate de 45,11%. Pe de altă parte, carnea de porc este consumată de 33,61% dintre aceștia.

Sociologul Barbu Mateescu explică motivul: „este consumată cel puțin săptămânal de trei sferturi dintre români, fiind considerată mai puțin nocivă decât carnea de porc”.

Stil de viață sănătos. Pui cu creștere lentă

Având în vedere alegerea unei variante cât mai naturale de pe piața actuală, 72,11% dintre români sunt familiarizați cu conceptul de pui cu creștere lentă, în timp ce 70,27% au și consumat carne provenită de la un pui crescut și hrănit exclusiv vegetal (cu creștere lentă).

În schimb, 2 din 10 români nu cunosc acest concept. De asemenea, 12,83% nu au avut ocazia să mănânce pui cu creștere lentă.

Atributele calitative funcționale poziționează puiul cu creștere lentă între puiul crescut industrial și cel crescut tradițional.

Având o structură fermă a cărnii și un gust savuros, acesta reprezintă alegerea cea mai apropiată de puiul tradițional.

Stil de viață sănătos. Educație

Există o corelație evidentă între educație și stilul de viață, iar acest lucru se transpune și în alimentație. Cu toate că românii sunt din ce în ce mai informați, atunci când se pune problema unei alimentații corecte, doar 55,08% se informează direct de la specialiști, în timp ce 44,85% au ca principale surse de informare cărțile, revistele sau diverse studii de specialitate, nu neapărat confirmate de autorități competente, în timp ce pentru 4 din 10 români presa este privită ca fiind singura sursă viabilă.

Stil de viață sănătos. Pui cu hormoni

Cu toate că numeroase studii internaționale demonstrează că administrarea hormonilor la păsări nu se poate pune în practică, fiind o acțiune interzisă în Uniunea Europeană, 9 din 10 români sunt de părere că hormonii din carnea de pui nu sunt un mit și că puii de găină sunt hrăniți cu hormoni de creștere. În contextul în care această practică nu doar că este ilegală, ci și costisitoare și dificil de implementat, în continuare 7 din 10 persoane consideră că în carnea de pui există și reziduuri de antibiotice.

Stil de viață sănătos. Mituri culinare

Doar jumătate dintre locuitorii țării aleg să se informeze direct de la specialiști și în continuare miturile culinare sunt un pion important în circuitul dezinformării. Acesta este și motivul pentru care atunci când evaluează calitatea cărnii de pui, 51,82% dintre români analizează culoarea acesteia, 38,12% au în vedere gustul și doar 27,93% verifică caracteristicile de pe ambalaj.

Stil de viață sănătos. Ce este ortorexia?

Atenția acordată unei alimentații sănătoase poate însă să ne conducă spre extrema cealaltă, ajungând până la ortorexie, denumirea dată acestui simptom. Termenul a devenit cunoscut în ultimii ani, ortorexia nervoasă fiind boala persoanelor care acordă o atenție exagerată alimentației. Astfel, oamenii devin mult prea stricți, subclasând atenția acordată propriei persoane.

Stil de viață sănătos. Echilibru

Psihologul clinician Ligia Moise atrage la rândul său atenţia asupra faptului că un stil de viață sănătos nu presupune exagerare. În principiu, este vorba de păstrarea echilibrului.

”Din păcate, prea puțini oameni vorbesc despre cât de important este să acordăm timp meselor sau cât de important este să acordăm atenție felului în care ne este servită mâncarea (forme, culori, arome), cât de importante sunt persoanele alături de care mâncăm și nu în ultimul rând cât de conștienți suntem de faptul că mâncarea este «carburantul» care mă ajută să exist, motiv pentru care ar fi bine să-i fim pur și simplu recunoscători. Ceea ce înseamnă că ne-ar fi de mare folos ca această obsesie legată de mâncare să o transformăm în preocupare, pentru ca astfel să putem să mâncăm în tihnă, cu bucuria dată de calitatea produselor, dar și a oamenilor, locurilor și momentelor în care oferim propriului corp energia de care are nevoie. Am putea spune că e un fel de a ne cultiva pofta de viață”, spune psihologul.

Citește și Locuri de muncă 2019. Românii, mai preocupați de schimbarea jobului