Stocul de spații de birouri va ajunge la 2,18 milioane metri pătraţi, la finele anului

25.11.2014

Anul 2014 este cel mai activ an în privința demarării de noi proiecte de birouri și dezvoltări noi în zonele cu cele mai mici rate de neocupare, conform unui studiu al DTZ Echinox. Astfel, în primele trei trimestre ale anului au fost livrate opt clădiri de birouri, cu o suprafață totală de 75.000 de metri pătraţi.

Stocul modern de spații de birouri a crescut în perioada analizată cu 4%, ajungând la finalul trimestrului trei să totalizeze 2,12 milioane de metri pătraţi.

„Estimăm că până la sfârșitul anului stocul de spații de birouri clasa A și B va ajunge la 2,18 milioane de metri pătraţi. Aproximativ 72% din spațiile noi, programate a se livra în 2014, sunt deja ocupate”, au afirmat reprezentanţii DTZ.

În plus, patru proiecte de birouri au fost demarate primele 9 luni, toate fiind localizate în zone cu rate de neocupare situate sub media înregistrată la nivelul Capitalei. Este vorba de Bucharest One în zona de Centru Nord, The Landmark în zona centrală de business a Bucureștiului, Hermes Business Campus – clădirea C în zona Pipera Sud și AFI Business Park – fazele IV și V în zona de Vest.

166.000 de metri pătraţi de birouri se află în construcţie

Potrivit raportului, în București proiectele de birouri aflate la ora actuală în construcție, având termene de livrare în următorii doi ani, totalizează 166.000 de metri pătraţi, iar aproximativ 69% din suprafața aflată în construcție urmează a fi finalizată anul viitor. Printre clădirile ce vor fi predate în 2015 se numară AFI Business Park IV și V, Green Court – faza II și Bucharest One.

„Majoritatea proiectelor ce urmează a fi livrate anul viitor sunt dezvoltate în zona de Centru Nord și Vest, zone care în ultimii ani au atras interesul unora dintre cei mai mari chiriași din piața de birouri. Mai mult de 500,000 de metri pătraţi de spații de birouri sunt momentan în diverse stadii de planificare. Cu toate acestea, pentru a obține finanțare, majoritatea proiectelor depind de un contract solid de preînchiriere”, au explicat specialiştii DTZ.

În ceea ce privește activitatea de închiriere, în perioada analizată au fost tranzacționați 195.000 de metri pătraţi, cererea reprezentând 156.000 de metri pătraţi, cu 25% mai ridicată față de aceeași perioadă a anului trecut.

Relocările în interiorul stocului modern totalizează 73.000 de metri pătraţi, dintre care 55% sunt tranzacții de preînchiriere.

DTZ mai precizează că cererea nouă, reprezentată de extinderi, relocări din vile și spații de birouri de clasa C în spații de birouri moderne, și operațiunile noi, deschise fie de chiriași existenți, fie de companiile nou intrate în piață reprezintă 83.000 de metri pătraţi din totalul cererii înregistrate, 16% fiind tranzacții de preînchiriere.

Cererea nouă, cu 40% mai mare

În comparație cu perioada similară a anului trecut, cererea nouă este cu aproximativ 40% mai mare.

“Spre deosebire de anii anteriori când, pentru a reduce costurile, chiriașii luau în considerare diminuarea spațiului ocupat, anul acesta majoritatea au optat pentru menținerea sau extinderea metrilor pătrați închiriați. De asemenea, o serie de companii localizate în centre care oferă servicii specializate de închiriere au decis să își reloce activitățile, optând de cele mai multe ori pentru o suprafață semnificativ mai mare. În baza cererilor pe care le primim din partea chiriașilor, estimăm că această tendință va continua și în trimestrele urmatoare’’, a spus Mădălina Cojocaru, Head of Office Department, DTZ Echinox.

Raportul mai arată că renegocierile și reînnoirile de contracte reprezintă 39.000 de metri pătraţi, acest tip de activitate urmând un trend descendent. Însă, opțiunea de a renegocia actualii termeni contractuali este pentru unii dintre cei mai mari ocupanți de spații de birouri o variantă viabilă.

Rata de neocupare, în scădere

La finele trimestrului al treilea, rata generală de neocupare a spațiilor de birouri de clasă A și B din București a ajuns la 14.5%, în scădere cu 2,2% comparativ valoarea înregistrată la începutul anului.

Cele mai mici rate de neocupare sunt în Pipera Sud – 7%, în zona centrală de business a Bucureștiului – 8% și în zona de Vest – 8%. Zona Barbu Văcîrescu – Floreasca înregistrează la finalul trimestrului trei o rată de neocupare de 13.5%.

Citiți și despre: