Stiri: Retail

Stocul modern de spații de retail din afara Bucureștiului – 1,9 milioane de metri pătraţi

19.06.2014

Stocul modern de spații de retail din principalele orașe regionale din România este de trei ori mai mic decât cel din Polonia, în timp ce rata medie a chiriei în spațiile din centrele comerciale dominante din provincie se încadrează în intervalul 20-25 euro/mp pe lună, potrivit studiul Romania Regional Cities Retail Market 2014 publicat de DTZ Echinox.

Per total, stocul modern de spații de retail din afara Bucureștiului este de 1,9 milioane de metri pătraţi, Nord Est fiind regiunea cea mai dezvoltată din punct de vedere al stocului modern de retail, cu. 422.000 metri pătraţi.

Din cele 7 regiuni administrative analizate, în regiunea Nord Est este se găsește de altfel și Suceava – orașul cu cea mai mare densitate de metri pătraţi de retail la mia de locuitori (1.082 metri pătraţi).

La polul opus se situează regiunea de Sud Vest, cu un stoc total al spațiilor moderne de retail de 92,000 metri pătraţi.

Peste 200,000 metri pătraţi de spații moderne de retail se găsesc în regiunea Vestică, Centrală și Sudică, iar în Nord Vest și Sud Est stocurile depăşesc 350,000 metri pătraţi.

“Cu doar 104 metri pătraţi de retail modern la 1.000 de locuitori, fără a lua în calcul stocul din capitală, Romania continuă să fie în urma celor mai importante țări din ECE în ceea ce privește media stoculul de retail modern/1,000 de locuitori în orașele regionale. Lider rămâne Polonia unde stocul este de 303 mp/1,000 locuitori, urmată de Cehia (259 mp/1,000 locuitori) și Ungaria cu 129 mp/1,000 de locuitori. Cu toate acestea identificăm o atitudine precaută a dezvoltatorilor, în prezent, în afara Bucureștiului, aflându-se în construcție doar două centre comerciale”, a afirmat Bogdan Marcu, Head of Retail Department DTZ Echinox.

Rata medie a chiriei, pentru o suprafață de 100 metri pătraţi, în spațiile din centrele comerciale dominante din orașele analizate, se încadrează în intervalul 20-25 €/mp/ lună..

.

În orașe precum Cluj Napoca, Timișoara, Iași sau Constanța, chiriile prime sunt cu 25-35% mai mari.

Spre deosebire de anul trecut, când în provincie au fost livrate trei centre comerciale (Uvertura Mall Botoșani, Afi Palace Ploiești și Galați Shopping City), anul acesta este anunțată livrarea unui singur centru commercial. Este vorba de Shopping City Târgu Jiu, care are o suprafață închiriabilă de 27.000 metri pătraţi.

Pentru 2015 este anunțată livrarea în Brașov a centrului comercial Coresi Shopping Center cu o suprafață închiriabilă de 51.500 metri pătraţi, acestea fiind singurele centre comerciale aflate momentan în construcție.