Slide

Stiri: Logistica

Stocul modern de spații logistice – 1,8 milioane metri pătraţi

18.09.2014

La finele primului semestrul, stocul modern de spații logistice și industriale din România a ajuns la 1,8 milioane metri pătraţi, Bucureştiul având 53% din acest volum (950.000 metri pătraţi), se arată într-un raport DTZ Echinox. Stocul din Capitală a rămas neschimbat, de la un semestru la altul, pe fondul lipsei livrărilor de spații noi, iar în afara Bucureştiului, orașele cu cele mai semnificative stocuri de spații industriale și logistice sunt Ploiești, Timișoara, Brașov, Pitești, Cluj-Napoca și Arad.

Livrări de spații noi au fost înregistrate în Timișoara, unde VGP a finalizat cea de-a doua fază a proiectului VGP Park Timișoara, un depozit cu o suprafață de 7.000 metri pătraţi.

“Faptul că piața a devenit mult mai dinamică, stimulată mai ales de companiile noi care activează în sectorul producției, oferă o nouă perspectivă dezvoltatorilor de spații industriale și logistice. Având în vedere că în ultimii patru ani principalul motor de dezvoltare al spațiilor logistice și industriale a fost reprezentat de proiectele “build-to-suit”, estimăm că, începând cu 2015, dezvoltatorii vor reconsidera opțiunea de a construi speculativ, atât în București, cât și în orașele importante”, a afirmat Rodica Târcavu, Head of Industrial Department, DTZ Echinox.

Volumul total al închirierilor

Volumul total al închirierilor în perioada analizată a fost de 89.000 metri pătraţi, Din această suprafaţă, cererea nouă a reprezententat 70% din acest volum, adică 61,000 metri pătraţi tranzacționați, în timp ce 28.000 metri pătraţi au fost renegocieri și prelungiri de contracte.

În Capitală, volumul închirierilor a fost de 34,000 metri pătraţi, cererea reprezentând 90% dintre tranzacții.

În afara Bucureștiului, volumul tranzacțiilor înregistrate în primul semestru a fost de 55.000 metri pătraţi, cererea de spații noi fiind de 55% din volumul total (31.000 metri pătraţi).

Cele mai semnificative tranzacții, din punct de vedere al suprafețelor închiriate, au fost în București (Rhenus Logistics a închiriat 14.000 metri pătraţi în Mercury Logistics Park) și Timișoara (9.300 metri pătraţi închiriați de Ursus Breweries în Log Center).

“Suprafața medie solicitată în primul semestru al acestui an a fost de 3.500 metri pătraţi, fapt ce subliniază atitudinea precaută a chiriașilor în ceea ce privește strategia de expansiune, aceștia preferând o creștere a suprafeței închiriate în etape. Mare parte a cererii de spații logistice și industriale a venit din partea companiilor care activează în sectorul producției, urmate de companiile de logistică, automotive și retail”, au explicat specialiştii DTZ.

Rata media de neocupare este de 8%

Raportul mai arată că rata medie de neocupare a spațiilor logistice și industriale din România era de 8%.

În București se înregistrează o rată de neocupare de 10%, ușor scazută faţă de ultimul semestru al anului trecut, în  timp ce în afara Capitalei, rata medie de neocupare este de 6%. În plus, în orașe precum Cluj, Pitești, Brașov sau Oradea înregistrează o rată de neocupare sub 2%.

Chiriile nete sunt cu 10-20% mai mici

Chiriile prime pentru unitățile de clasă A cu o suprafață de peste 5.000 metri pătraţi sunt cuprinse în intervalul 3,6 – 3,9 euro pe metru pătrat pe lună, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, nivelul este cu 5% mai mic.

Pentru unități cu suprafețe sub 5.000 metri pătraţi nivelul chiriei este ușor mai ridicat, iar pentru spațiile de clasă B, chiriile variază între 2,5 și 3 euro pe metru pătrat pe lună.

Însă, chiriile nete efective sunt cu 10-20% mai mici, cea mai întâlnită metodă de incentivare fiind oferirea de luni gratuite în funcţie de perioada de închiriere și suprafața închiriată.