Stiri: Logistica

Stocul spaţiilor logistice şi industriale a depăşit 3 milioane de metri pătraţi

14.08.2018

Piaţa spaţiilor industriale şi logistice a depăşit pragul de 3 milioane de metri pătrati, ajungȃnd la jumătatea anului curent la 3,12 milioane, potrivit raportului Romania Industrial & Logistics Market S1 2018, realizat de Cushman & Wakefield Echinox.

Aproape 90% din stocul actual este concentrat ȋn Capilată şi alte cinci oraşe – Timişoara, Cluj, Ploieşti, Braşov şi Piteşti.

Piaţa industrială şi logistică din ţara noastră a avut un ȋnceput de an destul de precaut, avand ȋn vedere ca doar puţin peste 100,000 de metri pătraţi au fost livraţi.

Estimări pentru ultima parte din anul 2018

Pentru a doua jumătate a anului 2018, aproximativ 450,000 de metri pătraţi sunt aşteptaţi a fi finalizaţi, mai mult de jumătate din proiectele planificate sau aflate ȋn construcţie fiind localizate ȋn Bucureşti (54%). În afara capitalei, Timişoara, Cluj şi Ploieşti vor atrage cel mai mare volum de livrări.

„Observăm o evoluţie temperată a pieţei, atȃt din perspectiva construcţiilor cȃt şi a tranzacţiilor semnate. Probabil că vom asista la nişte consolidări ale unor mari retaileri, ȋn paralel cu transferul unor chiriaşi către propriile dezvoltări, toate aceste operaţiuni fiind analizate cu atenţie, planificate din timp şi corelate cu indicatorii de consum şi estimările viitoare de creştere ale business-urilor respective. Cererea are ritmul echilibrat şi sănătos, sectorul industrial avȃnd un potenţial atrăgător şi ȋn următorii 2-3 ani”, a afirmat Rodica Tarcavu, Partner, Industrial Agency, Cushman & Wakefield Echinox.

Cererea de spaţii logistice şi industriale a fost de 120,000 de metri pătraţi ȋn prima jumătate a anului şi a fost reprezentată ȋn mare parte de tranzacţii noi. Bucureştiul a rămas cea mai căutată destinaţie, avȃnd ȋn vedere faptul că aproximativ 53% din volumul ȋnchirierilor au fost ȋnregistrate aici.

În primele şase luni din 2018, cererea a venit ȋn special din partea companiilor din sectoarele logistică, e-commerce şi distribuţie – reprezentȃnd aproximativ 73% din total.

Rata de neocupare și chiriile

Rata de neocupare a spaţiilor s-a menţinut la un nivel scăzut, de aproximativ 4%.

Chiriile pentru unităţi de clasa A variază ȋntre 3,75 şi 4,25 euro/mp/lună. Pentru unităţi mai mari de 5,000 mp, nivelul chiriilor sunt mai scăzute şi pot ajunge pȃnă la 3,5 – 3,6 euro/mp/lună. Taxa cu serviciile administrative (service charge), care acoperă impozitul pe proprietate, poliţa de asigurare, paza, mentenanţa tehnică şi peisagistica spaţiilor exterioare, variază ȋntre 0,6 şi 0,9 euro/mp/lună.