Licitatie 5G Romania

Strategia 5G pentru România a fost aprobată în ședința de Guvern

Strategia 5G pentru România a fost aprobată de Guvernul României joi, 20 iunie 2019. Propunerea de adoptare a documentului a venit din partea Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale (MCSI). În urma unei consultări publice care a înglobat propunerile și punctele de vedere ale industriei și experților, a fost aprobată strategia 5G. Obiectivul fundamental al documentului este acela de a stabili etapele de implementare a tehnologiei 5G în condiții de securitate informatică. Prin acest proces de consultare publică, guvernul a transmis semnalul că se pregătește pentru adoptarea noilor tehnologii. În plus, se are în vedere și construcția infrastructurii de comunicații a viitorului.

Situația traficului de date mobile și tehnologia 5G

Traficul de date mobile din România s-a dublat anual în ultimii patru ani, în timp ce numărul de sectoare instalate în rețelele mobile au avut un ritm mediu anual de creștere de peste 20%. Prin adoptarea strategiei 5G, România se alătură celor 12 state care au lansat o astfel de strategie. Este vorba de state dezvoltate ca Austria, Danemarca, Franța,Germania și Italia.

Implementarea tehnologiei 5G

Prin intermediul acestei strategii 5G s-a urmărit evaluarea gradului de pregătire al României pentru implementarea tehnologiei. Au fost luate în calcul și identificate cele mai importante beneficii pe care această tehnologie le poate aduce economiei dar și societății în materie de conectivitate, digitalizarea afacerilor, lansarea de noi tehnologii dar și securitate cibernetică.

Termene de implementare

Strategia 5G proiectează un plan de acțiune cu termene concrete pentru implementare. Lansarea serviciilor în România este preconizată pentru anul 2020. 2025 reprezintă termenul limită pentru acoperirea cu servicii 5G a tuturor centrelor urbane și a principalelor rute de transport terestru.

”Guvernul își propune un program ambițios de implementare a noii generații tehnologice în comunicațiile mobile, prin adoptarea Strategiei 5G pentru România și proiecția următoarelor decenii de evoluție în domeniul comunicațiilor. Noua generație de tehnologie mobilă, 5G, va crea un mediu de conectivitate mult superior generației 4G și va contribui în mod semnificativ la incluziune și creșterea productivității în economie”, a declarat Alexandru Petrescu, ministrul Comunicațiilor și Societății Informaționale.

Îndeplinirea planului de acțiune al strategiei 5G

Principalii pași care trebuiesc parcurși pentru îndeplinirea planului de acțiune al strategiei 5G sunt reprezentați de organizarea și desfășurarea licitației pentru acordarea licențelor de utilizare a frecvențelor radio și transpunerea Codului European al Comunicațiilor Electronice. Se are în vedere în plus adaptarea lucrărilor de construcții în vederea favorizării dezvoltării rețelelor 5G.

Ca urmarea a aplicării strategiei 5G, România va cataliza dezvoltarea economică și socială indusă de tehnologie. Peste 250.000 de locuri de muncă se preconizează a fi create.

 

Citește și Cele mai puțin aglomerate plaje atractive din Europa