Stiri: Energie

Strategia energetică, dezbătută la Forumul Român de Eficienţă Energetică 2015

14.10.2015

Forumul Român de Eficienţă Energetică 2015, organizat de Asociaţia Română pentru Promovarea Eficienţei Energetice (ARPEE) şi GOVNET Conferences, a adus în discuţie oportunităţile şi obstacolele pe care ţara noastră le întâmpină în dezvoltarea durabilă şi care sunt reflectate în domeniul eficienţei energetice.

Astfel, după adoptarea legii 121/2014 privind eficienţa energetică, drumul către stabilirea unor strategii prin care se pot atinge scopurile trasate de această nouă lege, în conformitate cu reglementările europene în domeniu, a fost deschis.

Această temă a fost dezbătută de cei 19 speakeri, prezenţi la eveniment, reprezentanţi ai marilor companii din domeniu şi reprezentanţi ai autorităţilor române.

“Comisia Europeană lucrează la un proiect de reţea pentru încălzire/ răcire la nivel European [ce ar trebui să fie în curând finalizat]. Sperăm că şi în România să existe în curând acea strategie energetică naţională”, a afirmat Gerard Verdebout, preşedintele ARPEE.

Dezbaterile au fost centrate pe situaţia curentă şi viitoare a eficienţei energetice în companiile prezente la conferinţă precum şi în statul român.

“Întrucât soluţia noastră nu este o cutie neagră pe care să o conectăm şi să înceapă să reducă consumul de energie, trebuie să plecăm de la înţelegerea fluxului energetic. Înţelegerea fluxului energetic şi a procesului unde acest flux este folosit reprezintă primul pas, credem noi, către eficienţa energetică şi analiza acestuia ne duce de fapt către elaborarea politicilor şi investiţiilor fiecărui client,” a declarat Răzvan Todor, Business Developement Manager în cadrul Adrem Automation.

Mirela Pleşca, reprezentant ANRE, a ţinut să afirme că Directiva Europeană 27/2012 este o directivă foarte complicată şi că 27 din 28 de state membre UE au deja procedura de infringement declanşantă, în diferite stadii.

De asemenea, în cadrul evenimentului, Cătălin Homor, General Director al Metrorex, a vorbit despre felul în care compania pe care o conduce încearcă să reducă consumul energetic.

Importanșa eficienţei energetice a fost subliniată pe tot parcursul evenimentului, dovedind preocuparea companiilor şi statului cu privire la o dezvoltare durabilă a ţării.