Slide

Stiri: Finante

Codul de guvernanță corporativă

Strategia naţională pentru dezvoltarea pieţei de capital 2023-2026, aprobată de Guvern

29.05.2023

Strategia naţională pentru dezvoltarea pieţei de capital 2023-2026. Executivul a aprobat Strategia Națională pentru Dezvoltarea Pieței de Capital 2023 – 2026. Ministerul Finanțelor și Autoritatea de Supraveghere Financiară își asumă îndeplinirea obiectivelor și acțiunilor incluse în cadrul strategiei, conform competențelor legale.

Măsuri

Strategia cuprinde un set măsuri de reglementare care va asigura un cadru coerent pentru dezvoltarea pieței de capital. Elementele de îmbunătățire cuprinse în strategie vizează facilitarea accesului la finanțare, precum și simplificarea regulilor existente și reducerea incertitudinilor juridice.
Monitorizarea Strategiei și a implementării măsurilor prevăzute în Planul de acțiune anexat Strategiei se realizează la nivelul fiecărei autorități sau instituții publice responsabile, potrivit competențelor legale.

Strategia naţională pentru dezvoltarea pieţei de capital 2023-2026. Asistență tehnică

Strategia a beneficiat de asistență tehnică acordată de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) și este conturată în jurul a nouă obiective cu termen limită de implementare a tuturor obiectivelor generale 31 decembrie 2026:

  • Îmbunătățirea condițiilor pentru listarea pe piața de capital;
  • Creșterea lichidității pe piața secundară;
  • Promovarea, dezvoltarea și creșterea unei piețe active a IMM-urilor;
  • Promovarea economiilor în rândul investitorilor persoane fizice, precum și creșterea participării investitorilor individuali și a mediului de afaceri la piața de capital;
  • Creșterea rolului investitorilor instituționali;
  • Facilitarea finanțării pe termen lung prin mecanisme de piață;
  • Susținerea digitalizării și a inovației financiare;
  • Susținerea dezvoltării pieței locale de capital privat (private equity) și de capital de risc (venture capital);
  • Stimularea investițiilor verzi.

Elaborarea Strategiei este pasul final, dintr-un proces de trei etape, derulate pe parcursul a doi ani. Prima etapă a constat în elaborarea de către OCDE a unui raport privind caracteristicile cheie ale sectorului corporativ, accesul la finanțare și starea actuală a pieței de capital din România. Etapa a fost finalizată în februarie 2021, iar raportul de analiză a sectorului corporativ românesc a inclus și o analiză detaliată a evoluției piețelor de oferte publice primare și secundare de capital privat și a piețelor de obligațiuni corporative.

În cea de-a doua etapă a fost prezentat Raportul diagnostic privind problemele structurale și barierele semnificative în dezvoltarea pieței de capital din România.

Citește și Guvernul anunță măsuri pentru stimularea investiţiilor din fonduri externe nerambursabile