strategie de tara

România are nevoie de o strategie pe termen lung

04.01.2019

Majoritatea românilor afirmă că țara noastră are nevoie de un plan de țară pe termen lung. Doar așa România poate ajunge la o dezvoltare mai avansată. Principalul domeniu al strategiei ar trebuie să fie reprezentat de economie.

Aceste date reies dintr-un sondaj de opinie realizat de CURS (Centrul de Sociologie Urbană şi Rurală) la solicitarea Coaliţiei Naţionale pentru Modernizarea României (CNMR) în perioada noiembrie – decembrie 2018.

Conform cercetării, România are nevoie de un plan de țară (o strategie) pe termen lung cu privire la economie, investiţii, industrie, infrastructură, sănătate, învăţământ.

Astfel, 61% dintre cei chestionaţi au declarat că țara noastră are nevoie de un plan de țară pe termen lung. În același timp, 11% dintre participanţii la sondaj au declarat că România nu are nevoie de o strategie pe termen lung, iar 28% dintre respondenţi au afirmat că nu ştiu sau nu răspund la această întrebare.

Pe ce domenii ar trebui să se axeze strategia de țară a României?

În legătură cu aspectele care ar trebui să stea la baza elaborării strategiei de ţară, respondenţii au declarat că articularea strategiei de ţară trebuie să se axeze pe:

  • economie, investiţii, industrie (22%),
  • infrastructură (11%),
  • prevenirea corupţiei (7%),
  • crearea de locuri de muncă (6%),
  • îmbunătăţirea sistemului de sănătate (5%),
  • dezvoltarea agriculturii şi a învăţământului (4%),
  • creşterea nivelului de trai şi stoparea plecării tinerilor în afara graniţelor ţării (câte 3% fiecare),
  • stabilitatea politică şi a clasei politice, dar şi îmbunătăţirea calităţii actului de justiţie (câte 2% fiecare).

„România nu a avut în ultimii 28 ani niciun Plan de Ţară pe termen lung. A avut obiective importante stabilite din afara României şi susţinute din interior, dar niciodată un plan, o strategie proprie care să pună dezvoltarea economiei în centrul său pe termen lung şi care să fie respectată şi aplicată de toate partidele. Mă bucură nespus răspunsul românilor, iar CNMR şi confederaţiile patronale din cadrul ARMIS îşi vor pune la dispoziţie toată expertiza necesară pentru construirea unui astfel de plan şi vor funcţiona ca un garant al respectării lui de către toate partidele politice care vor guverna. Diferenţele ideologice şi de abordare doctrinară sunt de înţeles. Însă pe obiective majore de dezvoltare şi modernizare a României avem nevoie de o viziune integrată şi unică. Aderarea la UE şi NATO pot funcţiona ca model de consens şi în acest caz”, a declarat Alexandru Cumpănaşu, preşedintele CNMR.

Citește și Câți pasageri a transportat Ryanair în 2018?

 

 

Citiți și despre:

O părere la “România are nevoie de o strategie pe termen lung

  1. Pingback: Cine este noul presedinte ANAF? | Jurnalul de Afaceri

Comentariile nu sunt permise.