Stiri: Finante

Strategie piata de capital

Strategie piaţa de capital: Proiectul lansat de Ministerul de Finanţe şi ASF

29.04.2021

Strategie piaţa de capital. Ministerul Finanțelor şi Autoritatea de Supraveghere Financiară anunţă un parteneriat în cadrul proiectului comun privind ”Elaborarea unei strategii naționale pentru piața de capital”. Este vorba de un proiect finanțat de Comisia Europeană prin Programul de sprijin pentru reforme structurale SRSP.

Programul beneficiază de asistență tehnică acordată de Organizația de Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE). Acesta are ca obiectiv elaborarea unei strategii naționale a pieței de capital care să includă un set de măsuri de reglementare pentru stabilirea unui cadru coerent pentru dezvoltarea pieței de capital și acces la finanțare, prin îmbunătățiri/modificări legislative menite să simplifice regulile existente și să reducă incertitudinile juridice.

Strategie piaţa de capital. Dezvoltare coerentă

„Guvernul sprijină elaborarea acestei Strategii care va asigura o dezvoltare coerentă a pieței de capital, ajutând astfel la finanțarea economiei naționale și va aduce o contribuție foarte importantă pentru o creștere macroeconomică durabilă. Piața de capital este o alternativă viabilă pentru obținerea resurselor financiare atât de necesare mediului privat”, a declarat ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare.

Strategie piaţa de capital. Patru capitole

Strategia va prezenta direcții de politică și probleme care trebuie abordate pentru a da un impuls pieței de capital locale. În cadrul primei etape a proiectului, consultantul OCDE a elaborat și publicat Raportul de cartografiere a pieței de capital din România1, acesta cuprinzând o analiză a situației actuale a pieței de capital din România și a structurii acesteia.

Raportul este structurat pe patru capitole, fiind analizate următoarele sectoare:

  • sectorul corporatist,
  • piața de capital publică,
  • piața obligațiunilor corporatiste,
  • piața de capital privată.

Raport de evaluare

Proiectul va continua cu pregătirea de către OCDE a unui raport de evaluare. Acesta identifică aspectele structurale și barierele semnificative pentru dezvoltarea pieței de capital din România și care va conține și proiecte de recomandări. Pe baza acestuia se va pregăti Raportul final al Proiectului privind revizuirea pieței de capital din România, conținând evaluări și recomandări. Acest raport final va informa și va ghida autoritățile române în procesul de elaborare a Strategiei.

Citeşte şi Ajutoare de stat pentru companii: Ministerul de Finanţe, anunţ important