Strategii de marketing. Sfaturi utile oferite de specialiștii în marketing pentru ca firmele să traverseze cu bine această perioadă dificilă. Distanţarea socială, izolarea și munca de acasă au devenit, în prezent, noua normalitate în întreaga lume şi acest lucru a dus, în cazul multor societăți, la o regândire a strategiilor de marketing. Aşadar, pentru branduri a devenit mult mai dificil să ajungă la clienţii lor, în condiţiile în care comportamentul de consum s-a schimbat aproape complet în ultimele luni.
Strategii de marketing. Comportamentul de consum s-a schimbat aproape în întregime în ultimele luni
La toate acestea se adaugă şi faptul că cererea de produse şi servicii s-a redus extrem de mult, mai ales că multe persoane au rămas fără locuri de muncă, iar altele au devenit mult mai precaute în ceea ce priveşte cheltuielile.
Brandurile sunt nevoite, aşadar, să ia decizii rapide în ceea ce priveşte strategia de marketing astfel încât să își poată susține activitatea, însă acordând, în acelaşi timp, prioritate siguranţei angajaţilor şi clienţilor.
Strategii de marketing. Recomandări de la specialişti
Specialiştii în marketing oferă firmelor o serie de recomandări, astfel încât brandul lor să traverseze cu bine această perioadă dificilă.
Nu luaţi decizii importante în momente de panică
Este clar că traversăm o perioadă grea, însă acest lucru nu trebuie să vă panicheze. Şi dacă totuşi vă panicaţi când vedeţi cifrele înregistrate de firma dumneavoastră în ultimele luni, nu luaţi decizii majore.
Cea mai mare parte a business-urilor vor supravieţui în acest haos. S-ar putea să fiţi nevoiţi să apelaţi la ajutoare de la stat, însă peste tot în lume se întâmplă aşa. Aşadar, chiar dacă ultimele luni au fost extrem de proaste, nu vă panicaţi şi nu puneţi lacătul de uşă, ci încercaţi să găsiţi soluţii care să vă ajute să vă păstraţi angajaţii, să vă plătiți furnizorii, încercaţi să apelaţi la ajutoare de la stat sau să recuperaţi o parte din pierderile suferite.
În plus, nu reduceţi complet bugetele de marketing doar pentru a scădea cheltuielile, întrucât nu faceţi decât să renunţaţi la singurul segment care v-ar putea aduce o creştere a numărului de clienţi.
Strategii de marketing. Nu reduceţi complet bugetele de marketing doar pentru a scădea cheltuielile
Strategii de marketing. Cheltuiţi bugetele de marketing cu atenţie
Dacă recomandarea specialiştilor este să nu reduceţi de tot bugetul alocat marketingului, tot aceşti experţi spun că este clar că în aceste momente trebuie să fiţi foarte atenţi la modul în care folosiţi bugetul de marketing.
Aşadar, încercaţi să aveţi campanii pe acele platforme care vă oferă un acces direct către consumatorii care ar fi interesaţi de produsele şi serviciile pe care firma dumneavoastră le oferă.
Strategii de marketing. Menţineţi legătura cu clienţii pe reţelele de socializare
Utilizarea internetului a crescut într-un mod neimaginat în ultimele luni. În plus, oamenii folosesc mai mult ca oricând reţelele de socializare. Aşadar, în această perioadă social media reprezintă mediul cel mai important pentru comunicarea cu clienţii şi, de ce nu, pentru a aduce noi cumpărători.
Aşadar, comunicaţi cât de mult puteţi pe reţelele de socializare, oferind conţinut util şi interesant, astfel încât să vă creaţi o notorietatea de brand crescută.
Comunicaţi cu consumatorii pe reţelele de socializare oferind conţinut util şi interesant, astfel încât să vă creaţi o notorietate de brand crescută
Strategii de marketing. Profitaţi de oportunitatea de a oferi ajutor oamenilor
Cea mai bună oportunitate de marketing este reprezentată de ajutorul pe care un brand sau o firmă îl oferă oamenilor, deoarece comunitatea îşi va aminti binele pe care l-aţi făcut.
Dacă puteți ajuta oamenii să treacă de această perioadă, nu staţi pe gânduri.
Oamenii își vor aminti aceste acțiuni, fie că este vorba de donaţii, de oferirea unor produse gratuite celor care au nevoie și, când vor începe să cheltuiască din nou, vor prefera brandurile care au susţinut comunitatea.
Strategii de marketing. Încercaţi să fiţi relevant în acest context dificil
Firmele trebuie să fie mereu la curent cu nevoile consumatorilor şi să îşi adapteze ofertele în funcţie de acestea.
Aşadar, dacă aveţi programate campanii de marketing pentru această perioadă, analizaţi-le şi vedeţi dacă acestea mai sunt relevante pentru consumatori. Dacă nu, cel mai bine este să încercaţi să le adaptaţi şi dacă acest lucru nu este posibil, decât să transmiteţi un mesaj complet rupt de contextul dat de pandemie, mai bine renunţaţi la ele.
Strategii de marketing. Prezentați măsurile pe care firma le ia pentru a preveni răspândirea COVID-19
Toate firmele trebuie să comunice clar şi eficient măsurile pe care le adoptă pentru a preveni răspândirea coronavirusului. Doar aşa clienţii şi consumatorii vor şti că sunteţi implicat şi că scopul firmei nu este doar să îşi vândă produsele, indiferent de riscuri.
Prin urmare, transmiteţi constant mesaje în care să explicaţi măsurile luate şi de ce este nevoie de ele. În plus, tonul acestor mesaje nu trebuie să fie unul agresiv, ci cald şi liniştitor.
Transmiteţi constant mesaje în care să explicaţi măsurile luate şi de ce este nevoie de ele
Există o vorbă care spune că oamenii îşi arată adevăratul caracter atunci când sunt puşi în faţa unei situaţii dificile. Specialiştii în marketing spun că acest lucru este valabil şi pentru branduri. Astfel, cel mai bine este ca în această perioadă să nu fiţi disperaţi să vindeţi, ci să arătați că susţineţi comunităţile care aprecizează produsele şi serviciile pe care le oferiţi. Şi nu trebuie să fiţi pesimişti, vremurile bune se vor întoarce!
Citește și Strategia de marketing a unei firme. Elemente care fac diferența