Finante

Social MEdia Marketing

Strategii pentru Social Media Management

01.03.2022

Reţelele sociale oferă oportunități multiple de promovare şi de vânzări, tot mai multe companii construind strategii specifice. Social Media Management reprezintă procesul de analiză a audiențelor rețelelor sociale și de dezvoltare a unei strategii pentru social media. De asemenea, acest domeniu include şi crearea și distribuirea de conținut pentru reţelele sociale, monitorizarea conversațiilor online, colaborarea cu influenceri, precum şi furnizarea de servicii comunitare.

Social media oferă, în prezent, oportunități multiple de promovare şi de vânzări, dacă platformele sociale ale companiei sunt gestionate într-un mod organizat și eficient.

Aşadar, potențialul de business al rețelelor sociale este imens. Însă multe firme se întreabă cum pot optimiza şi organiza activitatea pe reţelele sociale. Pentru a face acest lucru, trebuie să aveţi în vedere următoarele aspecte: efectuarea unui audit al rețelelor sociale, alegerea reţelelor potrivite pentru promovare, analizarea publicului țintă, stabilirea obiectivelor de business şi crearea de conţinut.

Auditul reţelelor sociale

Un audit al rețelelor sociale poate îmbunătăți modul în care gestionați aceste canale de comunicare. Această cercetare vă poate oferi o imagine mai clară a eficienţei strategiei adoptate până acum şi vă permite să identificați dacă unele resurse sunt irosite.

Acest audit trebuie să cuprindă şi modul în care firmele concurente gestionează diferitele platforme social media. O analiză a concurenței vă poate ajuta să înțelegeți mai bine punctele forte și punctele slabe ale acestora. Acest lucru ar trebui să vă ofere o mai bună înțelegere a ceea ce așteaptă clienţii de la companiile din industria în care activaţi.

O analiză a concurenței vă poate ajuta să înțelegeți mai bine punctele forte și punctele slabe ale acestora

Analiza publicului țintă

Una dintre cele mai frecvente greșeli făcute de firme pe rețelele de socializare este să creadă că orice persoană care urmăreşte pagina va aduce un plus pentru business. Nu are rost să ai pe cineva drept fan sau urmăritor dacă acea persoană nu este interesată de serviciile sau produsele oferite.

Aşadar, când vine vorba de social media management, această analiză a publicului poate reprezenta cheia succesului. În primul rând trebuie să vedeţi dacă persoanele care vă urmăresc pe reţelele de socializare reprezintă sau nu potenţiali clienţi. Dacă aceste persoane nu au nici cea mai mică legătură cu brandul pe care îl promovaţi, trebuie să faceţi o schimbare importantă în modul în care gestionaţi social media sau în care creaţi conţinut.

După ce ajungeţi la publicul ţintă al firmei, trebuie să vă axaţi pe construirea de relații mai puternice cu clienții, crearea de conținut mai relevant și creșterea conversiilor din rețelele sociale.

Când vine vorba de social media management, analiza publicului ţintă poate reprezenta cheia succesului

Alegerea platformelor potrivite

Un alt element cheie al gestionării mai eficiente a rețelelor sociale este reprezentat de alegerea platformelor potrivite. După ce aţi efectuat un audit al rețelelor sociale, s-ar putea să aflaţi că unele platforme pur și simplu nu vă aduc niciun avantaj.

Unele firme își fac griji cu privire la modul în care vor putea gestiona toate paginile pe toate reţelele sociale existente. În cele mai multe cazuri, nu este nevoie. Trebuie doar să găsiţi acele platforme potrivite pentru afacerea dumneavoastră, adică rețelele unde publicul ţintă își petrece timpul.

Prin urmare, ar trebui să redirecţionaţi resursele către reţelele care vă aduc cele mai bune rezultate.

Un sfat important: Nu pierdeți timpul pe rețelele sociale pe care publicul dvs. nu le folosește!

Stabilirea obiectivelor de business

Planificarea strategiei pentru social media porneşte de la stabilirea obiectivelor de business.

Potrivit Sprout Social Index™, cele mai des întâlnite obiective pentru social media sunt reprezentate de creșterea gradului de conștientizare a mărcii (58%) și creșterea angajamentului comunității (41%). Indiferent dacă doriți să construiți un număr mai mare de urmăritori sau o comunitate mai activă, definirea obiectivelor reprezintă primul pas pentru a le atinge.

Obiectivele de business vor fi cele care vor defini strategia de management pentru social media.

Ceea ce contează cu adevărat este că stabiliți obiective realiste care pot fi îndeplinite cu ajutorul reţelelor sociale.

Strategii pentru Social Media Management. Printre obiectivele de business pe social media se numără:

Creșterea gradului de cunoaștere a mărcii

Direcționarea traficului către site-ul firmei

Generarea de noi clienți

Creşterea veniturilor (prin creșterea vânzărilor)

Creşterea angajamentului față de brand

Construirea unei comunităţi în jurul afacerii

Oferirea de servicii sociale pentru clienți

Crearea de conţinut interesant şi atractiv

Rezultate bune pe social media obţin firmele care creează conţinut interesant pentru paginile şi platformele pe care le gestionează.

Acest conţinut trebuie să urmărească obiectivele pe care deja le-aţi stabilit. Aşadar, dacă unul dintre obiectivele din strategia de management a social media este să construiţi o comunitate mai activă în jurul brandului, conţinutul publicat trebuie să fie în acord cu acest lucru. Prin urmare, în cazul acestui obiectiv, nu are rost să aveţi postări pe social media care să vă aducă un trafic mai mare pe site-ul firmei, ci conţinut care să genereze reacţii.

Strategii pentru Social Media Management. Conţinutul publicat pe reţelele de socializare trebuie să urmărească obiectivele pe care deja le-aţi stabilit

Managementul social media reprezintă o parte importantă a strategiei de marketing, întrucât vă poate ajuta să aveţi rezultate mai bune şi să vă atingeți obiectivele de business. Trebuie să fiţi conştienţi de faptul că procesul de creare a conținutului este unul continuu, precum și publicarea și monitorizarea prezenței firmei pe platformele social media.

O strategie pentru managementul social media reprezintă un rezumat a tot ceea ce intenţionaţi să faceți pe reţelele sociale. Acest plan vă va ghida acțiunile și vă va permite să știți dacă reușiți sau nu să vă atingeți obiectivele. Cu siguranță, cu cât planul este mai specific, cu atât el va fi mai eficient.

Citeşte şi Internet of Behavior (IoB). Ce este şi cum ne va influenţa viaţa?