Slide

Energie

Străzile viitorului vor fi independente energetic

01.07.2014

Panourile solare inteligente montate pe șosele vor elimina carburanții. Atunci când vorbim despre panourile solare cei mai mulți se gândesc la case “inteligente”, cu sisteme care autosusțin gospodăriile, cu ajutorul energiei alternative. Panourile solare pot fi utilizate însă și la proiecte mult mai mari și mai complexe. Ne-a demonstrat Solar Roadways, o companie aflată la început de drum din Statele Unite ale Americii, care lucrează la un concept ce produce mai multă energie regenerabilă decât pot consuma oamenii. Bazele companiei au fost puse în anul 2006, de către cuplul Scott și Julie Brusaw. Cei doi au vrut să găsească o soluție pentru a opri încălzirea globală și cum nivelul cel mai ridicat al poluării este cauzat de mașini, s-au orientat spre a găsi o soluție pentru a elimina combustibilii din viața oamenilor. Au proiectat și dezvoltat, așadar, panouri solare hexagonale, din sticlă, care captează și folosesc inteligent energia solară. Acestea pot fi montate ușor și rapid pe diferite suprafețe, de la locuri de joacă pentru copii, până la parcurile companiilor de mari dimensiuni și, nu în ultimul rând, drumuri și șosele. Cu LED-uri speciale și microcipuri, panourile asigură energia pentru consumul clădirilor și pentru mașinile electrice, iar excesul poate fi vândut apoi în rețea de către proprietarii lor. Beneficiile acestora nu se opresc aici, pentru că aceste panouri montate pe drumuri nu doar stochează energia, ci și mențin o temperatură constantă. Asta înseamnă că pe timpul sezonului rece, drumurile nu vor îngheța, ci vor rămâne uscate, eliminând astfel costurile administraţiilor locale cu deszăpezirea șoselelor și schimbarea asfaltului în zonele cu probleme. Din seria efectelor “secundare”, drumurile pe care sunt montate panourile pot fi utilizate pentru avertizări speciale, iar marcajele rutiere vor fi unele programate electronic, astfel că se vor schimba rapid, fără costuri suplimentare. Mai mult decât atât, întrucât marcajele vor fi unele luminate, acestea sunt vizibile rapid pe timpul nopții, drumurile fiind mai sigure pentru cei care le parcurg.

Cum funcționează sistemul?

Panourile solare au o formă hexagonală și sunt confecționate din 10% sticlă reciclată, fiind interconectate. Sub fiecare hexagon este o nouă bază din materiale reciclabile, zona care are circuitele electrice încorporate are și celule care colectează lumina și o transformă instant în electricitate. Suprafața de la exterior oferă aderența necesară mașinilor, iar testele realizate arată că și autovehiculele grele pot circula pe aceste șosele fără a exista riscul ca sticla să cedeze sub greutate. Pe scurt, panourile sunt destul de puternice pentru a susține mașinile, sunt transparente pentru a reuși să capteze energie solară, dar îndeajuns de mate pentru a nu străluci pe timp de zi și deranja șoferii. Scopul proiectului este ca mașinile utilizate pentru transportul în comun să fie unele electrice și să funcționeze exclusiv pe baza energiei captate de aceste panouri. Astfel, datorită faptului că energia poate fi transmisă wireless, prin inducție magnetică, mașinile ar trebui să fie dotate cu unități speciale care captează această energie. Așadar, la fiecare oprire a autovehiculelor, acestea primesc un transfer de energie rapid, care poate fi utilizat imediat. Inițiatorii proiectului au demarat o campanie de strângere de fonduri pentru a putea angaja ingineri care să dezvolte compania, iar în urma campaniei a fost strânsă deja suma de 2.2 milioane de dolari. Se dorește ca doar în Statele Unite ale Americii să fie folosită această tehnologie pe aproximativ 80.000 de kilometri de drumuri publice.

Energia solară în România

Razele solare care ajung într-o singură oră pe sol pot produce îndeajuns de multă energie pentru întreaga populație a Pământului, arată studiile. Țara noastră se află în zona B în clasamentul statelor europene care pot produce energie solară. În prima zonă se află țări precum Grecia, Italia, Spania sau Portugalia. Litoralul Mării Negre, Dobrogea dar și alte zone din partea de sud a României au potențial ridicat pentru producerea energiei solare, întrucât fluxul anual se ridică la până 1450 – 1600 kWh/m2/an. Cu ajutorul sistemelor care utilizează energia solară, problemele de mediu ar fi reduse sau eliminate, s-ar stopa utilizarea necontrolată a resurselor globale de combustibili fosili și, nu în ultimul rând, s-ar asigura autonomia energetică și eliminarea dependenței de țările exportatoare de petrol și gaze.