Stiri: Social

Studenţii cer preşedintelui să respingă Legea bugetului de stat pentru 2016

17.12.2015

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) cere președintelui României, Klaus Iohannis, să nu promulge Legea bugetului de stat pentru anul 2016 și să o trimită Parlamentului României pentru reexaminare, întrucât, contrar tuturor angajamentelor privind sistemul educațional românesc luate de Guvern, precum și de Administrația Prezidențială, acestea nu au o acoperire bugetară corespunzătoare.

Legea bugetului de stat stabilește o alocare pentru educație de 3,6% din Produsul Intern Brut, fiind cel de-al cincilea an  consecutiv în care este ignorat articolul 8 din Legea Educației Naționale  nr. 1/2011, care prevedea alocarea a minimum 6% din PIB pentru acest  domeniu, valoare asumată și de Administrația Prezidențială și de toate partidele politice prin Pactul Național pentru Educație, semnat în 2008.

„Apreciem creșterea cu 20% a fondului pentru bursele studenților de la ciclurile de licență și masterat, însă atragem atenția că aceasta are loc la șapte ani distanță de la precedenta creștere, perioadă în care țara noastră a traversat o criză economică, tăieri salariale masive și în care problemele sociale s-au accentuat. Prin urmare, bursele au devenit un instrument ineficient de stimulare a performanței academice, dar mai ales de sprijin pentru continuarea studiilor pentru studenții proveniți din categorii defavorizate, dovadă fiind abandonul universitar extrem de ridicat ce este înregistrat în prezent de universități. Deși utilă,prezenta creștere este insuficientă, și nu face decât să „peticească” un sistem nefuncțional, fără a-l „repara” complet”, precizează reprezentanţii studentiilor.

Aceştia afirmă că sunt dezamăgiți și de modul în care Parlamentul și, implicit, partidele politice parlamentare au considerat că trebuie să gestioneze dezbaterea asupra Legii bugetului de stat pentru anul 2016. Astfel, faptul că termenul de depunere a amendamentelor asupra acestui proiect legislativ a fost mai scurt de 24 de ore, total insuficient pentru niște analize pertinente, coroborat cu dezbaterile din comisiile parlamentare, arată că acest legislativ nu a înțeles nici el importanța educației și dorința societății de schimbare.

„Am asistat în ultima săptămână la o mascaradă jucată atât de Guvern, cât și de parlament și partide politice, în care marii noștri conducători au ignorat cu desăvârșire exercițiul democratic al dezbaterii și consultării civice, au sfidat societatea civilă și au aprobat un buget după bunul plac. Educația în România este o prioritate doar declarativ, până în acest moment, așa că îl provocăm pe președintele Klaus Iohannis să pună în practică unul din sloganurile cu care a candidat acum un an și să ne demonstreze și fapte în acest domeniu deosebit de vital, nu doar vorbe, trimițând înapoi în parlament legea bugetului și cerând o finanțare corespunzătoare pentru învățământ și tineret”, a afirmat Vlad D. Cherecheș, președinte ANOSR.