Stiri: Social

Studenţii, nemulţumiţi de bugetul alocat în 2016 pentru Educaţie

09.12.2015

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) precizează că este nemulțumită de proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2016, prezentat de Ministerul Finanțelor Publice, și de modul în care finanțarea unor domenii vitale pentru dezvoltarea societății românești, precum educația și tineretul, se reflectă în acest document.

“În urma analizei proiectului Legii bugetului de stat pentru anul 2016 și a discuțiilor avute cu reprezentanții Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice și ai Ministerului Finanțelor Publice, constatăm că, în conformitate cu acest document, nici în anul 2016 articolul 8 din Legea Educației Naționale nr. 1/2011 nu va fi respectat, iar educația va primi abia aproximativ 3,6% din Produsul Intern Brut al acestui an, în loc de minimum 6%, cum e stipulat legal. Astfel, deși în sume absolute bugetul educației ar fi mai mare decât în 2015 cu aproximativ 2,4 miliarde de lei, ca procent din PIB alocația pentru acest domeniu scade, anul 2015 încheindu-se, conform reprezentanților MENCȘ, cu un procent de 3,9% din PIB pentru educație, în urma tuturor rectificărilor bugetare”, au explicat reprezentanţii Alianţie.

Conform acestora, foarte puține dintre solicitările studenților se regăsesc în cifrele bugetului pentru anul 2016, cu toate că fondul de burse pentru studenții de la ciclurile de licență și masterat va crește în anul 2016 cu 20%, aceasta fiind prima creștere din acest domeniu după anul 2009. Totuși, nici cu această creștere nu se vor putea acorda burse într-un număr și cuantum suficient pentru a acoperi nevoile tuturor studenților, și, în special, a celor proveniți din categorii defavorizate.

O altă creștere prevăzută în bugetul anului 2016, dar total insuficientă, este creșterea finanțării de bază cu 21,65% față de 2015, conform reprezentanților MENCȘ.

„Având în vedere că salariile cadrelor didactice se plătesc din veniturile finanțării de bază, alocate doar pentru studenții școlarizați din venituri de la bugetul de stat, iar în anul 2015 aceste salarii s-au mărit succesiv, cumulând o creștere totală de aproape 27%, conform Consiliului Național al Rectorilor, este evident că plusul finanțării de bază adus de bugetul pentru anul 2016 nu poate acoperi nici măcar aceste creșteri în totalitate, astfel că fondurile pentru creșterea calității actului educațional vor lipsi din nou cu desăvârșire”, mai precizează sursa citată.

În plus, nici subvențiile pentru cămine-cantine și pentru transport nu vor crește în anul 2016, studenții fiind nevoiți în continuare să locuiască în condiții improprii de cazare, să nu beneficieze de suficiente astfel de locuri sau să nu beneficieze de transport în comun gratuit.

În 2016, de o ușoară creștere va beneficia și bugetul cercetării (de la 0,34 la 0,36% din PIB), dar fără a se atinge ținta bugetară stabilită prin Strategia Națională pentru Cercetare-Dezvoltare-Inovare 2014-2020, de 0,57% din PIB în 2016.

„Din păcate, se pare că acest guvern nu a înțeles mare lucru din mesajul evenimentelor de luna trecută din România. Deși declarativ totul sună minunat, realitatea este cu totul alta. Investiția în educație este esențială și primordială pentru dezvoltarea societății. Deși există creșteri timide pe câteva capitole bugetare din domeniul învățământului, acestea nu rezolvă problemele de fond ale sistemului. Dacă ne preocupăm cu adevărat de viitorul României și dacă vrem să recuperăm decalajele formate între țara noastră și celelalte state din Uniunea Europeană, singura șansă pe care o avem este să investim masiv în educație. Sperăm ca, măcar în al 12-lea ceas, înainte de adoptare, guvernul să dea dovadă de responsabilitate și să corecteze bugetul, astfel încât să avem alocări corelate cu nevoile domeniilor educație și tineret”, a explicat Vlad D. Cherecheș, președinte ANOSR.