Stiri: Social

Studenţii români nu au locuri de cazare în căminele studenţeşti

09.09.2015

Un sfert dintre studenţii care au nevoie de un loc de cazare nu pot beneficia de acest drept. Astfel, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) atrage atenția asupra deficitului de locuri de cazare cu care se confruntă universitățile din ţara noastră şi precizează că decizia autorităţilor de a solicita facultăţilor să pună la dispoziție locuri de cazare pentru refugiați din Siria este una pripită și nefericită.

„Deși înțelegem și rezonăm problemele cu care se confruntă refugiații și apreciem preocuparea autorităților pentru a-i sprijini, considerăm că se pot găsi soluții mult mai potrivite pentru cazarea acestora, care să nu afecteze nicio categorie socială din România”, au afirmat reprezentanţii ANOSR.

Ministrul Educației și Cercetării Științifice, Sorin Mihai Cîmpeanu, a solicitat, în contextul sosirii în Europa a sute de mii de refugiați sirieni, universităților din România să pună la dispoziție locuri de cazare din căminele studențești pentru a fi oferite ca adăpost pentru imigranţi.

Astfel, Alianţa cer universităților să aibă ca principală prioritate oferirea locurilor în cămine studențiilor care solicită acest lucru, mai ales că în fiecare an, facultăţile înregistrează un deficit mare de locuri de cazare.

La ora actuală, circa 25% din numărul total de studenți care solicită un loc de cazare nu beneficiază de dreptul lor, aceasta fiind și una dintre principalele cauze ale abandonului școlar.

„Mai mult decât atât, în încercarea de a acoperi deficitul locurilor de cazare, universitățile practică „supracazarea”, adăugând paturi suplimentare în camere, peste norma pentru care au fost proiectate, căminele devenind astfel suprapopulate. Aglomerația completează perfect lipsa condițiilor decente de trai din anumite cămine de stat, mobilierul vechi, toaletele comune, prezența igrasiei, a insectelor sau a rozătoarelor, unele cămine devenind astfel focare de infecție și amenințând sănătatea studenților care sunt nevoiți să locuiască acolo”, spun reprezentanţii ANOSR.

Totodată, aceştia mai afirmă că în ultimii doi ani taxele de cazare în cămine au crescut constant şi că nu este acceptabil acest lucru. În plus, studenţii români sunt supra-cazaţi, locuind într-o singură camere cinci-şase persoane.

„Este inacceptabil ca în România europeană a anului 2015 încă să mai vorbim de studenți care nu beneficiază de un loc de cazare într-un cămin studențesc, de studenți care locuiesc 5-6 într-o singură cameră, de camere de cămin pline de igrasie și de gândaci care învață cot la cot cu studenții. Ne-ar plăcea să vedem niște investiții serioase din partea guvernului în acest domeniu și niște fonduri alocate transparent, după niște criterii publice bine stabilite și în funcție de o analiză a necesităților reale ale studenților. Criza refugiaților provoacă multă emoție în întreaga Europă și iată că din cauza acestei situații nefericite am ajuns să aducem din nou în atenția opiniei publice situația căminelor studențești din România. Considerăm că Ministrul Educației s-a grăbit atunci când a cerut universităților să ofere locuri de cazare pentru refugiați. Suntem convinși că există soluții mult mai constructive pentru a veni în sprijinul acestora, și aș putea aminti acum doar de multe internate de liceu care acum sunt nefolosite sau, mai ales, de multe unități militare care acum sunt goale”, a declarat Vlad D. Cherecheș, președinte ANOSR.