Stiri: Social

Cea de-a 20-a ediție anuală a THE World University Rankings include aproape 2.000 de universități

Studii în străinătate: Interesul românilor rămâne crescut în ciuda pandemiei

20.07.2020

Studii în străinătate. În ciuda pandemiei de coronavirus şi a Brexit-ului, interesul pentru studiile în străinătate rămâne crescut. Astfel, dorința tinerilor români de a-și continua studiile în afara ţării se menține la fel de ridicată precum în anii anteriori, în ciuda contextului sanitar dificil din prezent şi a Brexit-ului – Marea Britanie fiind principala destinație externă de studiu.

Studii în străinătate. Programe de licenţă sau masterat

Românii continuă să aplice și anul acesta la programe de licență ori de masterat din Europa. Ei sunt interesați îndeosebi de programele de finanțare a studiilor, potrivit Grupului EDUCATIVA, organizație care dezvoltă proiecte educaționale adresate tinerilor.

Aproximativ 8.000 de absolvenți de liceu și de licență din România aleg, anual, calea studiilor în străinătate, în timp ce numărul total al celor care învățau peste granițe se situează în jurul a 35.000, conform datelor UNESCO. De altfel, România ocupă locul cinci în clasamentul ţărilor din Uniunea Europeană cu cei mai mulţi studenţi internaționali.

Studii în străinătate. Destinaţiile preferate de români

Destinațiile preferate de români sunt:

  • Marea Britanie
  • Franța
  • Spania
  • Danemarca
  • Olanda

Posibilitatea de a studia într-o limbă străină, multiculturalismul, avantajul de a căpăta experiență profesională încă de pe băncile facultății, dar și programele universitare bine adaptate cerințelor pieței muncii se numără printre beneficiile care îi conving pe români să își dorească să studieze în străinătate.

Studii în străinătate. Costuri

Costurile studiilor în Europa diferă foarte mult de la țară la țară și vizează atât taxele universitare, cât și cheltuielile de cazare sau cele necesare traiului zilnic în statul respectiv. Spre exemplu, taxele de școlarizare în universitățile de stat din Marea Britanie – principala destinație de studiu vizată de tinerii români – vor crește începând cu anul viitor, în contextul Brexit-ului.

Până în prezent, taxele de studiu puteau ajunge până la 9.250 lire sterline/an pentru programele de licență din Regatul Unit sau chiar 20.000 de lire sterline/an pentru programele de masterat.

Taxele din Marea Britanie vor creşte

În contextul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, începând cu anul 2021, taxele de școlarizare pentru universitățile din Regat vor crește pentru studenții europeni, inclusiv pentru cei români, ajungând să varieze între 10.000 și 30.000 de lire sterline/an și depășind, astfel, posibilitățile financiare ale multor potențiali studenți.

Potrivit EDUCATIVA, 50% dintre studenții din Comunitatea Economică Europeană care sunt admiși în cadrul unui program universitar ori post-universitar din afara țării de rezidență aleg să nu plece în străinătate din cauza lipsei posibilităților de finanțare.

“Dacă în anumite țări, taxele școlare sunt gratuite, în alte state sunt destul de ridicate. De asemenea, în unele țări, taxele pot fi acoperite de împrumuturi guvernamentale, însă nu toate țările oferă această variantă. Astfel, noi am identificat această nevoie de a asigura tinerilor români o soluție facilă de finanțare a studiilor prin FINS. O vedem ca pe o investiție în viitor, în profesionalizarea tinerilor, oferindu-le șansa de a studia și experimenta o altă cultură, ca apoi să se întoarcă cu know-how-ul și dorința de a implementa acasă lucrurile învățate”, explică Alexandru Ghiță, fondator al Grupului EDUCATIVA și al FINS, instituție de creditare non-bancară care oferă credite de studii pentru licență și masterat, în România și Europa.

Citeşte şi Rezultate JTI 2020. Anunţul făcut de companie