Stiri: Finante

Studiu Deloitte – Multinaționalele și controalele fiscale

26.06.2019

Studiu Deloitte. Începând cu anul 2014, Deloitte efectuează anual studiul ODCE Erosion and Profit Shifting în rândul managementului departamentelor financiare. Scopul este acela de a analiza efectele implementării planului

BEPS. Rezultatele acestui studiu, care a ajuns la cea de-a șasea ediție acoperă 35 de țări.

Ce conține studiul efectuat de Deloitte?

Din acest studiu reiese faptul că peste jumătate din companiile multinaționale din toată lumea sunt de părere că autoritățile fiscale din țările lor devin mai riguroase în privința controalelor fiscale. Acest lucru este pus pe seama măsurilor din planul împotriva erodării bazei impozabile și a relocării artificiale a profiturilor. Acest plan a fost inițiat de ODCE.

„Deși România nu este membru ODCE, ne-am luat angajamentul față de inițiativa BEPS și am semnat un acord privind instrumentul multilateral, care abordează o parte din subiectele tratate în acțiunile BEPS. Această inițiativă are deja efecte asupra companiilor multinaționale care activează în țara noastră. Ne așteptăm ca legislația fiscală locală să fie ajustată ca urmare a inițiativei BEPS și, prin urmare, să se adapteze și autoritățile fiscale locale. Cum toate acestea vor avea loc în România cu oarecare decalaj, deoarece instrumentul multilateral încă nu a fost ratificat, companiile multinaționale pot profita de acest răgaz pentru a se pregăti”, a declarat Dan Bădin, Partener Coordonator Servicii Fiscale și Juridice, Deloitte România.

Dezvoltarea guvernanței corporative fiscale

Conform acestui studiu, 76% dintre membrii echipei de conducere sunt implicați activ în coordonarea și dezvoltarea guvernanței corporative fiscale. Cu toate acestea, s-ar părea că numai 23% au pregătit sau au în plan să pregătească resurse suplimentare pentru departamentele lor fiscale.

Peste o treime dintre respondenți spun că organizațiile lor au implementat deja schimbări generate de BEPS în modelul operațional sau intenționează să o facă în 2019.

„Efectul potențial al inițiativei BEPS nu trebuie subestimat, deoarece generează riscuri de reputație, financiare și chiar operaționale pentru subsidiarele din România ale companiilor multinaționale”, a comentat Dan Bădin.

Tema impozitării economiei digitale, un subiect de actualitate

Studiul din 2019 aduce în prim plan pentru întâia dată tema impozitării economiei digitale. Peste o treime din respondenți sunt de părere că organizațiile lor vor fi afectate dacă va fi introdus un impozit pe veniturile din servicii digitale în țara în care acestea au sediul.

„Și România a analizat ideea unui impozit pe veniturile din servicii digitale. Aceasta nu a fost abandonată, legiuitorul probabil așteaptă ca Uniunea Europeană să preia inițiativa în această chestiune”, a mai spus Dan Bădin.

Conform aceluiași studiu, se pare că există mai mulți factori externi care influențează politicile fiscale ale companiilor multinaționale. Ca urmare a acestui context existent, circa 64% dintre companii au implementat politicii și proceduri suplimentare, ca o reacție la interesul public tot mai mare asupra acestui subiect.

Citește și