Slide

Stiri: Economie

Ovidiu Neacsu

Studiul Sierra Quadrant privind revenirea economică

18.08.2021

Studiul Sierra Quadrant. Sierra Quadrant, una dintre cele mai importante companii de profil din România, specializată în lucrări de administrare și lichidare complexe, cu un ridicat grad de dificultate, a publicat recent un studiu privind revenirea economică.

Economia a crescut semnificativ în primele șase luni din 2021, cu 6,5% și cu 13% în T2.

Astfel, produsul intern brut a înregistrat o creștere semnificativă, semn că mediul de afaceri s-a adaptat, în linii mari, provocărilor generate de pandemie. În plus, companiile se pare că au știut să fructifice oportunitățile generate de ridicarea restricțiilor.

Studiul Sierra Quadrant evidențiază principalele riscuri

Potrivit Sierra Quadrant, dincolo de imaginea pozitivă, de ansamblu, această revenire economică ascunde riscuri pe măsură, date de:

  • inflația în creștere
  • riscul de accenturare a blocajului financiar
  • problemele de finanțare cu care se confruntă majoritatea companiilor românești.

     

    ,,Sierra Quadrant estima, în anul pandemiei, că sunt 60.000 de firme care se află la limita supraviețuirii, având probleme grave, mai ales de ordin financiar, și pentru care subvențiile oferite de stat (plata șomajului tehnic, amânarea plății taxelor etc.) se vor dovedi un măr otrăvit. Realitatea, după ridicarea tuturor facilităților, ne confirmă aceste estimări. Avem aproape 60.000 de firme care au abandonat business-ul, în primele șase luni din 2021, iar numărul lor va crește în perioada următoare’’, afirmă Ovidiu Neacșu, asociat coordonator al Sierra Quadrant.

    Potrivit datelor de la ONRC:

  • 565 de firme au fost radiate în primele șase luni, cu 41,5% mai multe decât în perioada similară din 2020
  • 265 de firme au fost dizolvate (+18,42%),
  • 6043 și-au suspendat activitatea (+17,6%),
  • 3076 au intrat în insolvență, cu în creștere cu 30,34% față de anul precendent.

     

    ,,Dincolo de insolvențe, am mai înregistrat un număr tot mai mare de firme intrate în concordat preventiv și mandat ad-hoc, proceduri care le-au permis să înceapă procesul de restructurare a afacerilor, în condițiile provocărilor generate de criză’’, explică Neacșu.

    Care sunt cele mai afectate sectoare?

    Potrivit analizei Sierra Quadrant, cele mai afectate sectoare (în cadrul cărora s-au înregistrat și cele mai multe insolvențe) sunt cele de:

  • comerț (30,9%),
  • construcții (16,8%)
  • industria prelucrătoare (12,6%).

În acest moment, revenirea economică tinde spre forma literei ,,V’’, însă următoarele 10 luni ar putea rescrie această tendință sub forma literelor ,,W’’ sau ,,K’’.

,,Inflația, temperarea consumului și valul 4 al pandemiei ar putea aduce, la toamnă, o scădere economică față de trimestrele anterioare, urmată de o revenire în perioada sărbătorilor, sub forma literei W. Nu este exclus, însă, ca evoluția economică să urmeze litera K, adică cu sectoare care vor continua evoluția pozitivă și cu altele care vor rămâne sub semnul provocărilor generate de lipsa comenzilor și a personalului calificat’’, estimează analiștii.

Un moment decisiv pentru revenirea economică îl va reprezenta, fără îndoială, definitivarea PNRR și infuzia de bani în economie.

,,Cei aproape 30 de miliarde de euro, care ar urma să vină începând din 2022, vor aduce un suflu nou într-o economie fragilă, fără putere financiară, cum este cea românească. Dacă vor intra banii europeni, beneficiile se vor vedea pe scară largă în economie. Dacă nu vom fi capabili să atragem acești bani, urmează vremuri grele, având în vedere dezechilibrele majore ce s-au accentuat în ultimii 2 ani – creșterea datoriei publice, accentuarea deficitului de cont curent, creșterea blocajului financiar etc.’’ mai arată analiza.

Citește și Producţia industrială, creştere de 16% în primul semestru din 2021