Stiri: Agricultura

Fonduri pentru tinerii fermieri

Subvenţii de 33 milioane de euro pentru fermierii români

03.07.2017

Ministrul Finanțelor Publice a dispus măsuri urgente pentru ca subvenții de peste 33 de milioane de euro să ajungă la peste 11.000 de fermieri români. Totalul rambursărilor europene pentru agricultură se ridică astfel la 2,624 miliarde de euro, după această ultimă tranșă, aferentă lucrărilor de anul trecut, și consolidează poziția României de pe primul loc în clasamentul UE privind fondurile europene atrase și utilizate în agricultură.

Astfel, Ministrul Finanțelor Publice, Ionuț Mișa, a dispus măsuri cu caracter excepțional la nivelul Trezoreriei București, pentru finalizarea întregii proceduri legale, pentru ca o ultimă tranșă de subvenții agricole să ajungă la fermierii români, respectiv subvențiile destinate susținerii producției vegetale.

Specialiștii Trezoreriei București, cu atribuții specifice, lucrează intensiv până când și ultima solicitare, respectiv document de plată, este procesată corespunzător.

”Este un efort comun, atât al specialiștilor MFP și Trezoreriei București, cât și al celor de la Ministerul Agriculturii și APIA. Suntem deciși să recuperăm orice întârziere și facem eforturi susținute în acest sens. Un exemplu clar este și acesta, când, ieri, în prima ședință a noului guvern, s-a adoptat Hotărârea de Guvern nr.434/30.06.2017, publicată în M.O. nr.505, privind sprijinul pentru producția vegetală. În regim de urgență, dat fiind termenul extrem de strâns, facem tot ce este necesar ca banii să ajungă la agricultori, cât mai repede posibil, pentru că realmente au nevoie de ei”, susține Ionuț Mișa, ministrul Finanțelor Publice.

33.788.356,48 de euro este suma totală care a fost plătită într-o singură zi – 30 iunie 2017 – pentru ”sprijinul cuplat la vegetal”, așa cum e definit în normele legale.

Totodată, 11.091 este numărul total de fermieri, beneficiari în drept să încaseze respectiva subvenție, aferentă lucrărilor la culturile vegetale, în campania 2016.

Întreaga sumă se acordă de la bugetul statului, prin intermediul APIA – Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură și, ulterior, după trimiterea întregii documentații la Bruxelles, va fi rambursată din fondurile europene alocate domeniului.

Termenul limită până la care această ultimă tranșă de 33.788.356,48 euro se putea aloca este 1 iulie 2017.

După plata acestei ultime subvenții totalul plăților efectuate în agricultură în perioada 16 octombrie 2016 – 30 iunie 2017 se ridică la 2,624 miliarde euro. Întreaga sumă a fost achitată de la bugetul statului și urmează să fie recuperată integral din rambursările fondurilor europene alocate României pentru agricultură.

Totalul de 2,624 miliarde de euro fonduri europene atrase pentru agricultură a plasat România, în premieră, pe primul loc în Europa, în clasamentul utilizării resurselor financiare alocate agriculturii.