Stiri: Social

SUMAL 2.0, noul sistem de monitorizare a padurilor

SUMAL 2.0, noul sistem de monitorizare a pădurilor

28.04.2020

SUMAL 2.0, noul sistem de monitorizare a pădurilor, a intrat în faza de testare, a anunţat Ministerul Mediului. Echipele de operaționalizare a Sistemului Informațional Integrat de Urmărire a Materialelor Lemnoase (SUMAL) au început testările pentru modulele noului sistem de monitorizare a pădurilor. În testarea noului SUMAL, demarată luni, 27 aprilie 2020, vor fi implicate:

  • ocoalele silvice
  • depozitele de material lemnos din țară
  • Gărzile Forestiere din România

Testarea se face în etape, până când sistemul va fi extins la nivel național.

În faza finală a testării, programată pentru luna iunie, vor fi implicate autoritățile de control care vor avea acces la SUMAL:

  • Gărzile Forestiere
  • Poliția Română
  • Agenția Națională de Administrare Fiscală

SUMAL 2.0. Ce spune ministrul Mediului?

„Acum câteva luni, când am preluat mandatul de ministru, noul SUMAL 2.0 era doar un plan bun pentru stoparea tăierilor ilegale, dar care a fost întârziat sistematic și nejustificat de fosta guvernare. Iată că, începând de ieri, planul este deja în acțiune. Am început să-i testăm toate funcțiile, esențiale pentru a scăpa odată pentru totdeauna de tăierile ilegale din pădurile României. Pentru că digitalizarea supravegherii pădurilor din România ne dă posibilitatea să vedem, în timp real, orice mișcare din pădure”, a declarat Costel Alexe, ministrul mediului, apelor și pădurilor”, a afirmat Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.

SUMAL 2.0. Inovaţii

Conform acestuia, noul SUMAL aduce inovații care ajută, pe de o parte, munca de combatere a tăierilor ilegale. De asemenea, proiectul simplifică enorm munca lucrătorilor silvici din teren. Astfel, odată cu implementarea SUMAL 2. 0, se vor elimina o mulţime de registre, rapoarte și hărți cerute de lege, multe dintre ele redundante. Noile soluții vor reduce birocrația și timpul consumat ineficient cu cel puțin 50% față de situația din prezent.

Citeşte şi Ce se întâmplă cu mediul de afaceri după data de 15 mai? Studiu Frames

Cum funcţionează sistemul de monitorizare?

”Cu noul SUMAL 2.0 putem urmări, prin coordonate GPS, orice transport de masă lemnoasă din punctul de încărcare până în punctul de descărcare. În acest fel, va fi extrem de dificil să mai apară acele escale ilegale realizate cu același aviz. SUMAL 2.0 obligă și la încărcarea de fotografii, din mai multe unghiuri, ale lemnului încărcat, pentru orice transport din România, precum și însemnarea, în pădure, a parchetelor de masă lemnoasă cu coordonate GPS, înainte de a se efectua tăierea.

Mai mult, în noul SUMAL 2.0 se vor putea vedea zilnic toate volumele de material lemnos din orice depozit din țară. În plus, cantitățile de lemn din depozite vor fi actualizate automat de SUMAL 2.0, fără să mai poată fi făcute uitate alte volume.

Cu aceste funcții, dar și cu altele, pădurea românească va fi sub lupă în timp real, iar autoritățile de control vor putea interveni la fiecare alarmă forestieră. Iar acei agenți economici și acei silvicultori care vor o industrie debirocratizată și mai eficace se vor putea bucura de eliminarea unui număr însemnat de documente redundante”, a adăugat ministrul Costel Alexe.

SUMAL 2.0. Hotărâre de Guvern

La finalul lunii mai, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor va pune în consultare publică un proiect de Hotărâre de Guvern. Este vorba de documentul care va sta la baza implementării sistemului peste tot în țară.

„Suntem pe ultima sută de metri, înainte ca sistemul să devină operațional la nivel de țară. Cred că SUMAL, alături de portalul Inspectorul Pădurii, pe care l-am deblocat recent, și care va primi o nouă interfață începând odată cu noul SUMAL 2.0, dar și alături de decizia extremă pe care am luat-o privind retragerea certificatelor de exploatare pentru cei care sunt prinși că nu respectă legea, precum și de modificările aduse Codului Silvic privind înăsprirea sancțiunilor, sunt măsurile de care România are nevoie pentru a scăpa de abuzurile asupra pădurilor românești”, a mai spus ministrul.

Citeşte şi Amenzi ANCOM 2020. Ce companii au fost sancţionate în primele trei luni ale anului?