Stiri: Retail

Supermarketurile, obligate să doneze alimentele aflate aproape de data expirării

20.11.2015

Senatul a adoptat un proiect de lege prin care supermarketurile sunt obligate să încheie contracte cu organizaţii umanitare sau de protecţia animalelor pentru a dona alimentele aflate aproape de data expirării Magazine care nu fac acest lucru riscă o amendă de 15.000 de lei.

Acest proiect vizează magazinele care operează în spaţii comerciale cu suprafeţe de peste 400 metri pătraţi, cu destinaţia de vânzare de produse alimentare. Ele trebuie să încheia un contract cu o organizaţie umanitară, înregistrată legal sau o asociaţie pentru protecţia animalelor în vederea donării produselor aflate aproape de data expirării, într-un termen rezonabil astfel încât acestea să poată fi utilizate.

Potrivit datelor Uniunii Europene, ţara noastră risipeşte anual 5 milioane de tone de alimente, iar pentru reducerea acestui fenomen, este nevoie de mobilizarea întregii societăţi prin conştientizare, prevenţie şi educaţie şi prin norme legislative.

Risipa de alimente se manifestă atât în cadrul gospodăriilor individuale şi în restaurante, cât şi în marile magazine cu profil alimentar.