Stiri: Agricultura

Controale in supermarket-urile din Romania

Supermarketurile, obligate să vândă mai multe produse româneşti

06.10.2015

Senatul a aprobat o propunere de lege prin care supermarketurile vor fi obligate să vândă carne, fructe și legume în proporție de minimum 51% din producția locală. Este vorba de propunerea pentru completarea Legii 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare, care îl are ca inițiator pe social-democratul Ovidiu Donțu.

Acestă propunere a fost adoptată cu 76 de voturi „pentru” și patru abțineri, urmând să intre în dezbaterea Camerei Deputaților, care are rol decizional.

Ovidiu Donțu a explicat că proiectul său are ca scop asigurarea accesului facil al producătorilor naționali pe piața de desfacere reprezentată de comercianții cash&carry.

În plus, în lunile de iarnă, legumele și fructele din import pot să reprezinte maximum 70% din ofertă, pe fiecare categorie.

„Nerespectarea acestor prevederi se sancționează cu amendă de la 25.000 lei la 50.000 lei, în măsura în care nu sunt aplicabile prevederile Legii concurenței”, se arată în raportul  Comisiei economice, însușit de Senat.

Această reglementare ar putea intra în vigoare după șase luni de la publicarea în Monitorul Oficial, dacă va fi aprobată şi de Camera Deputaţilor.