Stiri: Logistica

Suprafaţa tranzacţionată în sectorul industrial a crescut cu 82%, în 2013

04.02.2014

Suprafaţa tranzacţionată anul trecut în sectorul industrial a crescut cu 82%, la peste 250.000 metri pătraţi, comparativ cu 2012. Faţă de suprafaţa tranzacţionată în anul 2011, nivelul a fost mai mic cu doar 3%, potrivit unui raport realizat de CBRE România.

Cele mai multe tranzacţii au fost realizate în Bucureşti, unde s-a atras 58% din activitate. Restul tranzacţiilor au fost concentrate în marile oraşe din România -Timişoara, Arad, Iaşi, Braşov şi Ploieşti.

”Pentru 2014 preconizăm că noile dezvoltări se vor livra în principal la cerere, cu focus pentru spaţiile de producţie. Aceasta este o consecinţă a faptului că băncile sunt în continuare retincente în a acordă credite dezvoltatorilor pe baze speculative, condiţionând, în plus, şi atingerea unui nivel ridicat al preînchierilor”, a declarat Marian Orzu, Head of Industrial Department, în cadrul CBRE România.

Cererea de spaţii logistice şi de depozitare ar putea înregistra o redresare în contextul în care consumul intern va avansa, iar comercianţii online vor avea la rândul lor creşteri.

Astfel, pentru acest an, CBRE estimează că cererea va fi la acelaşi nivel ca în 2013 sau în uşoară creştere.

În 2013, cea mai mare tranzacţie a fost reprezentată de reînnoirea şi renegocierea contractului Carrefour din Bucureşti pentru 45.000 de metri pătraţi. Pe următoarele locuri se află închirierile făcute de o companie de logistică în Capitală şi companie producţie electronice, la Timişoara.

„Rată de neocupare pentru România rămâne stabilă, însă variază în funcţie de regiune”, au mai afirmat reprezentanţii CBRE România.

Cel mai mare stoc de spaţii disponibile este în Bucureşti, de 12%, în timp ce în celelalte oraşe, rată de neocupare variază între 10 – 14%. Pe parcursul ultimilor doi ani, nivelul chiriei prime solicitate a rămas stabil, între 3,8 şi 4 euro pe metru pătrat.