Slide

FMCG

Supremia Grup, lider pe piața de ingrediente alimentare

01.10.2016

Compania desfășoară numeroase proiecte de responsabilitate socială. Fondată în anul 2000, la Alba Iulia, Supremia Grup este cel mai mare producător de condimente, ingrediente și rețete pentru industria alimentară din România. Este, de asemenea, un jucător important în piață la nivel european și prima companie din zonă care a implementat, începând din 2011, Sistemul de Management Kaizen. Acest tip de management este un sistem orientat spre optimizarea performanței proceselor și a dezvoltării oamenilor, cu scopul îmbunătățirii continue.

Sistemul de Management Supremia (SMS) are la bază filosofia Kaizen și este implementat la nivelul întregii companii. Rezultatele obținute în cadrul acestui program sunt recunoscute la nivel internațional, compania devenind benchmark în acest sens. În 2015 a venit și recunoașterea formală, din partea unui juriu de specialiști și oameni de afaceri care au acordat companiei Supremia Premiul Kaizen pentru România. Premiul confirmă că acest sistem este unul organic, eficace și eficient.

Recunoașterea implementării acestui sistem de management vine însă în fiecare zi – rezultatele fiind vizibile atât în indicatorii de producție, operaționali, cât și în cei economici.

„Astăzi, Supremia Grup este cel mai mare producător de condimente, ingrediente și rețete pentru industria alimentară din România și este considerat și unul dintre jucătorii importanți la nivelul pieței europene. Avem o companie de colectare și prelucrare în Indonezia, o companie cumpărată recent, în Danemarca, exportăm pe 4 continente și achiziționăm materie primă din 80 de țări.  Avem peste 300 de angajați care sunt permanent provocați la o carieră de succes”, declară Levente Hugo Bara, managerul general al Supremia Grup.

Supremia Grup – ingredientele succesului

Produse de calitate și servicii la standarde europene

Activitatea Supremia Grup se bazează pe 6 valori solide, care definesc atât direcțiile strategice cât și viața angajaților de zi cu zi: integritate, îmbunătățire continuă, excelență strategică și operațională, prosperitate, încredere, precum și dezvoltarea oamenilor prin formare, stimularea inițiativei, implicare, asumarea responsabilității și recunoașterea performanțelor.

Misiunea companiei are doi piloni: pe de o parte compania oferă performanță inovativă și dinamică partenerilor de afaceri. Pe de altă parte, Supremia oferă angajaților un mediu de dezvoltare atât pe plan profesional, cât și personal.

„Acești doi poli ai misiunii noastre ne obligă practic să avem nu numai un portofoliu de produse inovative, perfect adaptate cerințelor pieței, dar și să acordăm o atenție deosebită culturii noastre organizaționale”, adaugă Levente Hugo Bara.

Portofoliul companiei este format din produse de calitate și inovative, precum mixuri de ingrediente funcționale pentru industria alimentară (emulgatori, stabilizatori, mixuri pentru consistență și aromatizanți, coloranți naturali), condimente naturale și mixuri de condimente, marinade lichide (ready to use), materii auxiliare (amidon, proteină de soia, fibre), membrane naturale și artificiale sau așchii de lemn selectate „Golden Smoke”.

Inovarea și diversificarea gamei de produse Supremia sunt preocupările principale ale departamenului de cercetare și dezvoltare și ale specialiștilor din stația pilot de cercetare aplicativă. Echipa, compusă din ingineri tehnologi în industria alimentară, este pregătită oricând să ofere reţete şi soluţii practice bazate pe cunoaşterea tendinţelor pieţei și solicitările clienților.

Siguranța procesului de producție și standardele de calitate ale produselor Supremia sunt recunoscute de numeroasele certificări naționale și internaționale obținute. Cerințele specifice acestor standarde au fost implementate în procesele de producție cu rigurozitate, sub control permanent.

Un alt ingredient al succesului SUPREMIA este investiția constantă în tehnologie de ultimă generație:

– sistem de mori cu măcinare criogenică

– sistem de mori granulatoare şi de impact fin

– sistem de mori prin micropulverizare

– linie de termosterilizare continuă Supremsteril

– mixere și tehnologie de încapsulare de înaltă performanţă

– detectoare şi separatoare de metale

– separatoare de densităţi și separatoare cu fotocelulă prin tehnologie Sortex

– sisteme de sitare automată

– moară tradițională pentru boia, folosind tehnica de măcinare cu pietre care garanteză calitatea produselor din gama de boia Paprika de Transilvania.

Beneficiind de o capacitate generoasă de depozitare și de un parc auto modern, distribuția produselor se face în regim propriu. Centrul logistic Supremia asigură promptitudine în onorarea comenzilor clienților de pretutindeni.

Supremia oferă atât produse de calitate și inovative, cât și servicii la standarde europene

De asemenea, pe lângă diversitatea și calitatea de produse oferite, Supremia Grup furnizează și servicii la standarde europene. Dintre acestea, cele mai importante sunt pachete complete de analize microbiologice, chimice și control reziduuri pentru industria alimentară;  servicii complete de măcinare folosind inclusiv sisteme de criogenare; servicii de termosterilizare continuă, mixare și ambalare; servicii de cercetare-dezvoltare care asigură produse pentru piața industriei alimentare.

Supremia Grup – o companie care valorizează angajații!

Conducerea companiei este interesată de bună-starea celor aproximativ 300 de angajați, investind în dezvoltarea acestora atât la nivel profesional, cât și personal. „Credem cu tărie în dezvoltarea oamenilor. E una dintre valorile noastre, de aceea deținem un sistem organic de instruire continuă. Există o echipă de traineri interni care sprijină dezvoltarea angajaților noștri. De exemplu, anul acesta au fost deja livrate în companie aproape 2.700 de ore de instruire. Peste 80% dintre angajați au trecut prin programe de training. Monitorizăm permanent nivelul competențelor și îi susținem în îndeplinirea potențialului pe cei are fac progrese”, susține managerul general al companiei.

Perfect conștienți de importanța comunicării interne, Supremia a dezvoltat un proiect dedicat acestui element strategic al SMS, cu scopul îmbunătățirii comunicării. Proiectul a pornit de la evaluarea întregului proces de comunicare conform paradigmei QCDM (Qquality, Ccost, Ddelivery, Mmotivation) specifică sistemului de management KAIZEN.  Azi, fiecare departament Supremia e parte activă a acestui proces și fiecare departament înregistrează îmbunătățire continuă. În 2016, HR Club România a premiat acest proiect în cadrul galei de Excelența a Premiilor de HR, secțiunea strategie de HR.

În plus, managerul general Supremia, Levente Hugo Bara, a fost desemnat, în cadrul unei ceremonii de gală, câştigătorul competiţiei EY Entrepreneur Of The Year – România 2015, fiind totodată și reprezentantul țării noastre în cadrul finalei mondiale a competiției.

Ceremonia de premiere a avut loc la Monte Carlo, Levente Hugo Bara intrând în competiție alături de antreprenori din peste 60 de țări. EY Entrpreneur Of The Year, singura competiție antreprenorială care se organizează la nivel global, se desfășoară și în România din anul 2014.

Proiecte de responsabilitate socială

Pe lângă investițiile pentru dezvoltare și îmbunătățire continuă, Supremia Grup este preocupată permanent de protecția mediului și de societatea în care activează, implicându-se în numeroase proiecte de responsabilitate socială.

Astfel, compania sprijină generațiile viitoare prin intermediul unor proiecte precum „Școala Altfel”, Școala Profesională Germană Alba Iulia (SPGA) sau  „Debut în carieră”, cel din urmă fiind un program dedicat studenților și absolvenților de industria alimentară,  prin intermediul căruia pot transpune cunoștințele acumulate într-un mediu profesional.

„Ne pasă și ne asumăm rolul responsabilității sociale!”

Supremia susține „Cercetașii României – Centrul Local Axente Sever”, precum și prima și singura trupă de teatru din Alba Iulia – Skepsis –  și proiectul desfășurat de aceasta, „Festivalul Internațional de teatru Apollo”.

„Oferim sprijin Institutului Kaizen România prin participarea activă la acțiunile proiectului „Kaizen pentru oameni și natură”. Alături de ei participăm în fiecare an la acțiuni de plantare puieți, curățarea naturii, a spațiilor de joacă, licee, școli”, adaugă Levente Hugo Bara.

Dovada supremă de responsabilitate socială este însă faptul că Supremia Grup a înființat „Fundația Supremia”. Misiunea Fundației este foarte clară: sprijinirea angajaților Supremia, ca beneficiari ai proiectelor de responsabilitate socială, o mână de ajutor întinsă în situații de necesitate și nucleu al acțiunilor caritabile ale acestora.  Proiectele în care Fundația se va implica vor fi selectate dintre propunerile tuturor angajaților.

Pentru că funcționează ca și organizație non-profit, Fundația Supremia se bazează și pornește de la însăși “prosperitatea comună”. Întreg capitalul său este format din resurse umane și financiare ale membrilor săi – angajații Supremia.

În zona de ecologie și protecția mediului e important de menționat faptul că cele 4.000 de panouri fotovoltaice montate la Supremia asigură independența energetică pentru fabrica de la Alba Iulia.

Planurile unui lider de piață

Ascensiunea Supremia Grup până la poziția de lider pe piața ingredientelor alimentare din România se datorează, în principal, investițiilor constante în dezvoltarea personalului și în echipamente de ultimă generație pentru procesarea condimentelor și realizarea mixurilor de ingrediente alimentare.

Dezvoltarea sistemului de management „Supremia Management System”, precum și inovația ca motor al întregii activități au poziționat compania ca lider pe piața de ingrediente alimentare din România.

Poziția de lider este susținută și de cifra de afaceri înregistrată de companie. La sfârșitul anului 2015, Supremia a înregistrat la nivel național o cifră de afaceri de 38,5 milioane de euro, iar la nivel de grup – 44 de milioane de euro. În ceea ce privește anul în curs, Supremia Grup a estimat o cifră de afaceri de 51 milioane de euro.

Acest obiectiv va putea fi atins datorită proiectelor pe care compania le are în desfășurare, în acest moment compania concentrându-se pe lansarea unei noi game de produse premium – Gusticus – destinată atât HORECA, cât și B2C, dar și la realizarea unui centru de inovație.

„Am reușit să obținem fonduri europene pentru implementarea unui Centru de Cercetare, Dezvoltare și Inovare Supremia. Este un proiect de care suntem foarte încântați și care vine în sprijinirea creșterii competitivității în industria alimentară la nivel internațional”, menționează Levente Hugo Bara, manager general Supremia Grup.

În plus, și planurile de viitor sunt unele mărețe. Astfel, pe lângă realizarea INNOVATION CENTER, Supremia Grup are în plan extinderea companiei Tamaco Trading – Danemarca pe piața scandinavă (Suedia, Finlanda, Norvegia) și extinderea activității fabricii din Sântimbru prin montarea unui uscător de produse – precum ardei, ceapă, morcovi și pătrunjel. Pe termen mediu, se preconizează ca până în 2020 să fie atinsă Viziunea companiei – atingerea unei cifre de afaceri de 65 milioane de euro prin angajații puternic aderenți valorilor Supremia.