Stiri: Agricultura

Susținere pentru agricultura de subzistență din România

26.08.2015

La nivelul României forța de muncă din agricultură reprezintă cel mai mare procent raportat la nivelul populației, mai exact de 30 la sută. O mare parte din această forță de muncă este implicată în agricultura de subzistență și semisubzistență, se arată într-un comunicat de presă emis de Euro-Link Consultants.

Contribuția sectorului care activează în ariile de agricultură menționate contribuie cu 7 procente la Profitul Intern Brut al României, iar productivitatea pe cap de persoană ajunge la 25 la sută la nivelul mediei naționale, potrivit SNOFM 2014-2020.

În premieră pentru România este lansată o linie de finanțare care este adresată persoanelor inactive, șomerilor și persoanelor angrenate în agricultura de subzistență din fostele zone industrializate. Proiectul cu numele ”GUIDE Oameni competenți pentru un turism competitiv”, desfășurat prin POSDRU/184/5.2/S/154585, reprezintă o soluție alternativă pentru categoriile de oameni menționate mai sus.

Parteneri în cadrul proiectului GUIDE sunt Asociația Ahava și Asociația Noul Val, în timp ce partenerul transnațional al proiectului este Athens Network of Collavorating Experts.

Concret, prin intermediul GUIDE urmează a fi dezvoltate programe specifice pentru șomeri, persoane angrenate în agricultura de subzistență, persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă din mediul rural, cât și noilor antreprenori din mediul rural. Persoanele care vor să se înscrie la GUIDE vor beneficia de servicii integrate de informare și consiliere, cât și de formare profesională în domeniul antreprenoriatului precum și din domenii sau meserii ale sectorului de turism. Ca de exemplu: ghid montan, ghid turistic, confecționer obiecte din lemn, animator centre de vacanță, instructor educație acvatică, conducător de ambarcațiuni de agrement, docher, asistent relații publice și comunicare.

La finalul programelor de instruire, cele mai bune zece persoane ale programelor de formare pot participa la transferuri de know-how și schimb de bune practici pentru turism rural cu ajutorul partenerului ANCE Grecia. De asemenea, fiecare va fi premiat cu 1000 de lei.