Stiri: IT&C

Symantec a blocat peste 1,2 miliarde de atacuri ale hackerilor, în 2015

27.01.2016

Symantec a blocat peste 1,2 miliarde de atacuri prin intermediul sistemelor de prevenire a intruziunilor în 2015, în condiţiile în care amenințările informatice online devin din ce în ce mai sofisticate, fiind necesare soluții de securitate tot mai avansate pentru prevenirea atacurilor.

„Sistemele avansate de securitate IPS oferă protecție împotriva amenințărilor informatice sofisticate, precum atacuri de tip zero day, kituri de exploatare, malware, phishing sau tentative de exploatare a vulnerabilităților, pe care soluțiile tradiționale antivirus nu le pot detecta, folosind tehnici pentru identificarea metodelor specifice de atac”, au explicat reprezentanţii Symantec.

Kiturile de exploatare permit atacatorilor informatici să profite de vulnerabilitățile încă necunoscute ale sistemelor, înainte ca producătorii de soluții de securitate să dezvolte și să implementeze patch-uri. În 2015, Angler Exploit Kit a fost cel mai sofisticat și eficient kit de exploatare, fiind utilizat pentru atacuri informatice pe baza vulnerabilităților Flash, Java, Internet Explorer sau Silverlight.

În total, Symantec a blocat anul trecut prin intermediul sistemelor de prevenire a intruziunilor aproximativ 300 de milioane de atacuri care folosesc kituri de exploatare, dintre care aproape 20 de milioane de tentative generate doar de kitul Angler Exploit Kit. Windows 7 a fost principala țintă a Angler, cu 64% din totalul atacurilor blocate concentrându-se pe acest sistem de operare anul trecut, urmat de Windows 8.1 (24%) şi Windows Vista (5%).

Cele mai multe atacuri folosind kituri de exploatare au avut loc în SUA (45%), Rusia (14%) și Brazilia (8%).

Pe lângă kiturile de exloatare, compania a detectat și blocat cu ajutorul IPS peste 240 de milioane de tentative de exploatare a vulnerabilităților sistemelor software în 2015. Principalele sisteme de operare vizate de atacatori au fost Windows XP, sistemul de operare lansat în urmă cu peste 15 ani, cu 71% atacuri blocate de soluțiile de securitate Symantec care inclus Intrusion Prevention System vizând sistemele Windows XP, urmate de Windows 7 (12%) și Windows Server 2003 (9%). Deşi Microsoft nu mai oferă suport pentru XP, mulţi utilizatori continuă să-l folosească, oferind atacatorilor posibilitatea să exploateze vulnerabilitățile sistemului.