Petrol si gaze

Syscom 18 – soluții complete pentru industriile de petrol, gaze și apă

01.01.2015

Compania este lider de piață în automatizările industriale și sistemele de măsurare pentru petrol și gaze naturale. La început de septembrie, cei peste 150 de angajați ai Syscom 18 sărbătoresc încă un an de la înființarea companiei.

Societatea s-a lansat în anul 1991 și s-a dezvoltat susținut, an de an, devenind unul dintre liderii naționali în domeniul automatizărilor industriale. Syscom 18 a fost înființată de Ion Andronache, în prezent președintele societății, împreună cu 17 colegi. “Eu și colegii mei provenim din IPA S.A., un mare institut de proiectare în domeniul automatizărilor. Cei mai mulți dintre ei sunt cercetători științifici cu mare experiență în domeniu. Cum privatizarea institutului era un deziderat îndepărtat, am decis înființarea unei firme proprii. I-am întrebat pe colegii mei dacă vor să mi se alăture. 17 mâini s-au ridicat și așa a apărut Syscom 18. Am fost atunci ținta ironiilor multor alți colegi. Chiar mi s-a spus că semănăm cu un fost CAP. Am trecut repede peste asta și, cu multă perseverență și muncă, am ajuns una dintre companiile importante din România în domeniul nostru de activitate”, ne-a declarat Ion Andronache, președintele Syscom 18 S.R.L.

După nouă ani de la înființare, Syscom 18 a realizat primul export, în Siria. Președintele companiei își aduce aminte însă că unul dintre primele proiecte de amploare a avut loc în 2002. “Primul export a fost, mai degrabă, accidental. Însă, după doi ani, în 2002, am avut o lucrare importantă în Kazakhstan, unde am instalat un sistem de instrumentație la un depozit de petrol din Tasbulat. Mai târziu, începând cu 2005 – 2007, am început să fim mult mai activi pe pieţele externe, să mergem la expoziţii, să facem vizite în străinătate şi să purtăm discuţii cu potenţiali parteneri din exterior. Astăzi, exportul este foarte important pentru noi”, a adăugat președintele Syscom 18.

Compania nu doar că a marcat peste 23 de ani de existență, dar a trecut prin modificări continue, îmbunătățiri și schimbări pe baza contextului economic adesea nefavorabil, găsind mereu o cale de mijloc pentru a-și recâștiga locul fruntaș din industrie. Unele dintre cele mai recente investiții Syscom 18 sunt achiziționarea unei hale de producţie, proiectarea şi executarea unei instalaţii de testare metrologică a sistemelor de măsurare a lichidelor petroliere.

Soluții integrate

Syscom 18 și-a început activitatea ca un distribuitor de echipamente de automatizare. Ulterior, datorită tendințelor pieței, a devenit integrator de sistem și contractor general pentru sisteme de automatizare și măsurare. Societatea asigură proiectare, livrare echipamente, producție dulapuri, elaborare software, instalare, pif, teste, aprobări. Pe scurt, de la expertizarea aplicației din punctul de vedere al sistemului de automatizare, realizarea proiectului și până la instalarea și punerea sa în funcțiune, Syscom 18 acoperă orice soluție. “Soluțiile oferite de noi ne impun ca lider de piață în domeniul automatizărilor industriale și al sistemelor de măsurare. Mai mult decât atât, prin sistemele integrate livrate la export, obiectivul nostru pe termen lung este să reușim să ne poziționăm și în afara țării ca un important furnizor de soluții complete pentru industriile de petrol, gaze și apă, adresându-ne în special sectorului upstream. De la skiduri fiscale și stații de măsurare a gazelor naturale, analizoare, sisteme de detecție, sisteme de control și până la dulapuri de automatizare, sisteme de recuperare vapori și software SCADA, gama noastră de produse și servicii este specifică unui integrator de sistem”, explică Ion Andronache.

Compania integrează datele și echipamentele, pentru optimizarea proceselor industriale, societatea fiind specializată în sisteme complexe de măsurare, menite să majoreze profitul companiilor producătoare din sectorul energetic. “Implementăm și asigurăm asistență în toate etapele specifice unui proiect: aprovizionarea componentelor, testare, asamblare mecanică, montaj electric, calibrare, punerea în funcțiune, mentenanță și reparații. În portofoliul nostru de soluții se găsesc tehnologii de ultimă oră, întrucât ne străduim să ținem pasul cu ultimele noutăți din domeniu. Astfel, sistemele noastre sunt fiabile și sigure, în conformitate cu reglementările naționale și internaționale. Syscom18 este prima firmă din România care a primit certificarea MID (Measurement Instruments Directive) pentru sistemele fiscale de măsurare a lichidelor, altele decât apa. Certificatul a fost emis de organismul notificat CMI (Institutul de Metrologie din Cehia) şi confirmă poziţia companiei drept cel mai mare producător român de skiduri fiscale”, ne-a declarat Ion Andronache, președintele Syscom 18.

Syscom18 este prima firmă din România care a primit certificarea MID pentru sistemele fiscale de măsurare a lichidelor, altele decât apa

Retehnologizarea industriilor

Două dintre segmentele în care automatizarea ocupă un loc fruntaș în vedera profitului sunt industriile alimentară și cea a băuturilor. Potrivit conducerii Syscom 18, România a trecut, începând cu anii ’90, de la o producție preponderent manuală, la una automatizată, iar acest lucru a condus la o creștere a cererilor pentru soluțiile ajutătoare.

În prezent, piața este încă în stadiul de creștere, de educare. “Pe scurt, producția trebuie retehnologizată. După Revoluție, nivelul de automatizare a crescut progresiv, au pătruns pe piață mai multe firme străine, mai târziu au putut fi accesate fondurile europene, iar fabricile au început să fie echipate cu instalații moderne și eficiente. Soluțiile complete de automatizări oferite de Syscom 18 au fost și sunt încă parte integrantă a procesului de retehnologizare din România. De la proiectare, livrare de echipamente de câmp, execuție de tablouri de automatizare complet echipate, automate programabile și sisteme de achiziție date și până la soft-uri de proces, SCADA și instalare, Syscom18 integrează cele mai noi tehnologii disponibile. În România, modernizarea acestor echipamante și piața per ansamblu au cunoscut o evoluție lentă în ultimii ani, întrucât investițiile au fost amânate, cele mai multe dintre cereri au fost orientate mai degrabă către piese de schimb și nu foarte mult către proiecte noi”, a completat președintele Syscom 18. Pe termen lung însă, conducerea companiei este de părere că automatizarea conduce implicit la profitabilitate, iar managerii români încep să înțeleagă că achiziționarea și întreținerea unor sisteme automate nu mai este un lux, ci o necesitate pentru a rămâne jucători puternici pe piață.

Sisteme de măsurare

Syscom 18 este liderul de piață al sistemelor de măsurare pentru petrol și gaze naturale, participând activ la evoluția istoriei industriei energetice din perioada post-decembristă.

Dacă în urmă cu 20 de ani, în țara noastră funcționau mult mai multe rafinării, iar combinatele siderurgice produceau, în medie, 14 milioane de tone de oțel pe an, acum, din cauza proceselor lente de privatizare, multe companii s-au văzut în imposibilitatea de a se dezvolta în ritmul dorit. “Față de începutul anilor ’90, sectorul industrial nu mai oferă astăzi un potențial similar pentru companiile furnizoare de aplicații, produse, soluții și servicii destinate lucrărilor de modernizare și automatizare. Industria a înregistrat un declin în privința productivității, restructurarea și privatizarea reducând considerabil amploarea activității. Totodată, companiile furnizoare de soluții complete de automatizări industriale, cum suntem noi, au șanse să mai implementeze proiecte doar vreo 10 ani de acum înainte, dacă ne gândim că multe dintre sisteme și instalații au fost deja modernizate de la începutul anilor ’90 și până acum, multe au fost desființate, iar alte proiecte noi nu se întrevăd în număr semnificativ în viitorul apropiat. În modernizarea și reabilitarea sistemelor de transport și producție a petrolului și gazelor noi am contribuit semnificativ prin sistemele, echipamentele, soluțiile și know-how-ul oferite. Practic, peste 30% din sistemele de măsurare din România pentru marile companii de petrol și gaze sunt dezvoltate și instalate de compania noastră”, explică Ion Andronache, președintele Syscom 18.

Peste 30% din sistemele de măsurare din România pentru marile companii de petrol și gaze sunt dezvoltate și instalate de Syscom 18

Estimări pentru România 

Potrivit președintelui Syscom 18, piața va reveni pe creștere la nivel local, atunci când va reuși să recupereze pierderile majore înregistrate în perioada de criză economică. Decalajul a ajuns în sectorul de activitate al companiei la aproape 40%. “Reducerea numărului de proiecte industriale din domenii precum petrol, gaze, metalurgie sau termocentrale a generat scăderea dramatică a pieţei de automatizări industriale de la începutul crizei. Apreciem că, în prezent, piaţa de echipamente se ridică la circa 400 milioane de euro. Cu toate acestea, chiar dacă s-ar îndrepta situaţia pe plan local, Syscom 18 îşi va continua eforturile de extindere în afara ţării, pentru că instabilitatea economică din România nu permite realizarea unor planuri pe termen lung. În ţările din Orientul Mijlociu, Asia sau Africa, precum şi în ţările dezvoltate din Europa, investiţiile în proiecte de amploare în petrol şi gaze sunt o constantă a economiei. Din păcate, pe plan local, firmele româneşti sunt în continuare date la o parte în faţa multinaţionalelor. Acele politici de susţinere a companiilor cu capital românesc întârzie să apară”, este de părere Ion Andronache.

Focus pe export

Estimările referitoare la cifra de afaceri pentru anul 2014 se ridică la aproximativ 12 milioane de euro, cu circa 20% peste rezultatele din anul anterior.

Pentru anul 2015, așteptările Syscom 18 sunt asemănătoare cu nivelul evoluției din 2014. “Planurile de viitor urmăresc, în primul rând, exporturile, eforturile noastre se concentrează către promovarea imaginii companiei noastre în afara țării, poziționarea ca integrator de sistem și ca specialiști consacrați în sisteme complexe de măsurare. Ne dorim ca ponderea valorii contractelor externe să crească în mod constant în cifra de afaceri a companiei. La momentul actual, exporturile, care se bazează numai pe proiecte şi sisteme la cheie, sunt din ce în ce mai importante şi necesare şi de aceea ne dorim ca ele să ajungă să reprezinte circa 40% din cifra de afaceri a Syscom 18. Pentru aceasta, vom insista, în continuare, pe sisteme de măsurare, dar ne vom extinde şi spre alte tipuri de aplicaţii”, ne-a declarat Ion Andronache, președintele Syscom 18.