Stiri: Social

Tabere gratuite pentru studenţii care provin din medii defavorizate

13.07.2015

Studenții cu venituri reduse, orfani, cu dizabilități, de etnie romă, proveniți din mediul rural, din casele de copii sau plasament familial vor putea aplica pentru un loc de tabără la mare pus la dispoziție de Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România.

În fiecare an, Ministerul Tineretului și Sportului pune la dispoziția structurilor care promovează voluntariatul în rândul studenților un număr de locuri de tabără. ANOSR a hotărât să atragă atenția asupra lipsei unor măsuri eficiente de integrare a tinerilor din grupuri defavorizate în învățământul superior și să își ofere locurile de tabără pentru acei tineri care au reușit să treacă peste provocările mediului social din care provin și au devenit și se mențin studenți.

În cadrul acestei tabere, ANOSR va organiza o serie de discuții și dezbateri cu acești studenți în legătură cu problemele și obstacolele cu care se confruntă în viața studențească de zi cu zi și va înainta ulterior Ministerului Educației posibile măsuri care ar trebui luate pentru ca acești tineri să aibă șansa unui traseu educațional normal.

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România este îngrijorată de faptul că numărul studenților din România s-a înjumătățit în ultimii ani de zile, iar tinerii fără posibilități sau care au nevoi speciale nu sunt integrați în sistem, în ciuda potențialului imens al acestora pe care România îl pierde.

De asemenea, ANOSR a atras atenția asupra ratei uriașe de abandon universitar din România – de 40%, cei mai mulți dintre tineri ajungând în această situație fie din lipsa banilor, fie din cauza alegerii greșite a facultății pentru că nu au beneficiat de servicii eficiente de consiliere.

Studenții doritori să participe în această tabără pot completa un formular online până la data de 31 iulie, atașând și o serie de documente justificative prin care să facă dovada încadrării în cel puțin una din categoriile sociale vizate. Tabăra va avea loc în stațiunea Vama Veche, în perioada 12-17 august 2015, cazarea și masa fiind asigurate în mod gratuit pentru participanți.

„În România există multe categorii de studenți pentru care este o adevărată provocare să parcurgă un ciclu de învățământ superior, din cauza numeroaselor piedici pe care le întâmpină. ANOSR a militat întotdeauna pentru politici reale de echitate care să asigure accesul la învățământ al tuturor tinerilor, indiferent de problemele cu care se confruntă. Pentru al doilea an la rând cedăm locurile de tabără aferente federației noastre, venind în sprijinul studenților proveniți din categorii defavorizate și oferindu-le șansa să se recreeze într-o tabără la mare, timp de cinci zile, tabără la care, altfel, probabil nu ar fi avut acces. Ne dorim să îi sprijin pe acești studenți prin orice mijloace putem, să aflăm care sunt problemele lor și să căutăm împreună soluții pentru acestea. Sperăm ca în viitor să vedem preocupări pentru acești tineri și din partea Ministerului Educației sau a altor instituții ale statului, pentru că de multe ori avem impresia că noi suntem singurii care conștientizează că a face o facultate în România nu ține doar de talentele și abilitățile pe care le ai, ci de mediul din care provii și veniturile pe care le are familia ta”, a afirmat Vlad Cherecheș, Vicepreședinte Educațional ANOSR.