Compania dezvoltă materiale compozite ca alternativă la masa lemnoasă. Bazele companiei Taparo au fost puse în anul 2004 de către Ioan Filip, în calitate de acționar majoritar, împreună cu Lucia Stelea și Sorin Pop, în contextul declinului industriei textile din România, domeniu în care acționarul majoritar activa încă de la terminarea facultății. În consecință, Ioan Filip a fost nevoit să se orienteze spre alte domenii conexe pregătirii sale, astfel apărând ideea înființării unei fabrici de mobilă tapițată, care ulterior avea să devină compania Taparo – o afacere de familie, ca urmare a unui proiect venit din partea unuia dintre cei mai mari retaileri suedezi de articole pentru casă.
„Din punct de vedere al producției de mobilă, compania Taparo se situează pe locul 3, iar în clasamentul privind nivelul de export al companiilor cu capital românesc, indiferent de domeniul de activitate, ocupă locul 6”, declară Dinu Tuns, directorul general al Taparo.
Evoluția unei companii performante
Taparo produce articole tapițate pentru casă, în general canapele, fotolii, paturi extensibile și fixe, colțare și tabureți. Articolele sunt realizate din materiale naturale, fie din construcții clasice lemn și textil, fie din materiale compozite sau diferite alte materii prime și materiale inovative.
Primul camion cu tapițerii marca Taparo a fost livrat în septembrie 2005, însă în anul 2008, compania a trecut printr-un eveniment nefericit, fabrica fiind distrusă în urma unui incendiu. Un an mai târziu, Taparo a inaugurat o nouă locație pentru producția de tapițerie, moment în care compania a obținut certificările ISO 9001, ISO 14001, OHSAS 18001.
„La un an de la deschiderea noii locații pentru producția tapițeriei, a fost înființat Departamentul de Cercetare – Dezvoltare, iar în 2011 a fost deschis primul laborator din țară pentru testarea calității, destinat articolelor tapițate și materialelor din care sunt construite”, susține Dinu Tuns.
Una dintre preocupările constante ale companiei a fost inovarea, Taparo dezvoltând un nou concept de cadru de rezistență, care elimină folosirea lemnului și PAP-ul prin înlocuirea cu o structură făcută din alte materiale alternative. Această soluție a fost patentată de companie pentru Europa și SUA și a fost premiată în 2016, Taparo primind și în acest an titlul de excelență la Târgul de Inventică din Cluj.
Una dintre preocupările constante ale Taparo este inovarea, compania dezvoltând un nou cadru de rezistență și lucrând la dezvoltarea unui material compozit pentru înlocuirea lemnului.
Dintre furnizorii principali ai unui important retailer suedez, Taparo a fost recunoscută încă de la înființare ca fiind Best New Comer, iar în 2008 a obținut o nouă recunoaștere pentru cel mai bun nivel al calității. În plus, în anul 2014, societatea a primit de două ori premiul pentru cel mai mare producător de tapițerii din România la categoria Big companies, iar în anul următor s-a clasat pe locul 2 în topul companiilor de mobilă din România.
Specialiștii companiei lucrează în continuare pentru noi inovații în domeniu, în prezent având în desfășurare un proiect care va avea un impact asupra producției de mobilă și alte articole – dezvoltarea unei tehnologii pentru realizarea unui material compozit care are la bază fibre naturale din cânepă, iută și in și care permite realizarea unei structuri de rezistență care să înlocuiască cadrul actual din lemn al diferitelor produse de mobilă. Acest material compozit este produs prin termoformare și este reciclabil.
Importanța materiei prime
În realizarea produselor sale, Taparo folosește esențe de lemn din zona Maramureșului, o zonă cu o tradiție de sute de ani în prelucrarea lemnului. Însă esențele de lemn variază în funcție de diversele componente de mobilier, compania utilizând, în principal, esențe tari – fag, mesteacăn – și esențe mai moi – brad, pin.
Esențele de lemn variază în funcție de diversele componente de mobilier, compania folosind esențe de lemn din zona Maramureșului
În procesul de producție, Taparo are o strategie diversificată de achiziționare a masei lemnoase, fiecare companie a grupului Taparo participând la proces, de la licitațiile pentru exploatarea lemnului, până la prelucrarea în gater și prelucrarea pentru intrarea în producție.
Cea de-a doua materie importantă este materialul folosit pentru huse fine, atât material textil clasic, cât și piele sau imitație de piele folosite pentru tapițare.
„Pielea este folosită pentru gamele de produse high-end și este importată din Italia, iar pentru partea de țesătură, importurile sunt făcute mai ales din China și din Turcia. În ceea ce privește restul materiilor prime, cu o pondere mai mică, există o întreagă rețea de 100 – 150 de furnizori care sunt peste tot în România”, completează directorul general al companiei.
O materie primă importantă o reprezintă materialul de confort, în special poliuretanul, vatelina din poliester și arcurile de diferite tipuri folosite în combinații și forme diferite, astfel încât să satisfacă atât funcționalitatea produselor, cât și așteptările clienților.
Taparo livrează preponderent în Europa și Middle Est, dar în ultimii 2-3 ani a început să livreze și în Statele Unite ale Americii și Canada. Articole nou introduse în producție, care au fost dezvoltate cu echipa de tehnicieni a Taparo, sunt livrate la nivel global, chiar și în Asia și Australia.
Elementele succesului
Cum Taparo este furnizor pentru lanțuri importante de distribuție la nivel global, calitatea produselor a fost întotdeauna în centrul atenției sale. Însă calitatea nu este urmărită doar în procesul de producție, ci este controlată la nivelul tuturor furnizorilor companiei.
Procesul de urmărire a calității este unul din factorii extrem de importanți pentru companie, atât reputațional, cât și ca model de business
Un element important în politica de calitate este faptul că Taparo și-a dezvoltat pe latura de cercetare-dezvoltare un laborator de țesături pentru testarea probelor în laboratorul propriu, înainte de a fi trimise în laboratoarele clienților, rata produselor returnate fiind în jur de 2%, ceea ce reprezintă un randament foarte bun.
Un alt atu important al companiei este seriozitatea în relația cu clienții: livrările se efectuează la timp, comenzile sunt respectate. Totodată, în spatele acestor rezultate stă experiența de sute de ani și știința în prelucrarea lemnului, plus o echipă profesionistă de ingineri.
„Combinând expertiza tehnică cu tradiția și cu managementul, există o competitivitate care este dată de calitate, cât și, evident, de un preț care să fie atractiv pentru actorii internaționali sau globali care își caută în furnizori o ancoră importantă pentru dezvoltare”, menționează directorul general al Taparo.
La nivelul grupului Taparo lucrează 1.900 de angajați, dintre care 70% doar în compania Taparo, 15% în Eurocomfil și 15% în 4 Brands.
O etapă esențială în atingerea obiectivelor de performanță ale Taparo este nevoia formării profesionale a angajaților. Drept urmare, grupul Taparo a înființat Atelierul Școală și Taparo Training Center, în cadrul cărora s-au calificat tapițeri, tâmplari și confecționeri, angajați ai unității.
Grupul Taparo a înființat Atelierul Școală și Taparo Training Center din nevoia formării profesionale a angajaților
Grupul Taparo și-a îndreptat atenția și către generațiile următoare de angajați, inițiind colaborări cu unități de învățământ locale în urma cărora s-au înființat clase de profil în tapițerie și tâmplărie, iar compania a facilitat desfășurarea orelor de practică și a asigurat mentori cu experiență.
„În fiecare an, studenții care doresc să-și desfășoare stagiile de practică în departamentele companiei sau care își pregătesc lucrările de licență/disertație sunt găzduiți de Taparo. Totodată, compania asigură pe perioada verii locuri de muncă ce pot fi ocupate de elevi, în toate domeniile din unitate, în acest sens existând o colaborare cu Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă prin convenții speciale pentru această categorie de angajați. Din rândul acestor categorii de tineri, o parte sunt deja membri ai echipei Taparo din prezent”, adaugă Dinu Tuns, directorul general al companiei.
Continuarea dezvoltării de materiale compozite
Pe lângă dezvoltarea relației cu clienții cheie și consolidarea acesteia, Taparo urmărește procese de integrare pe verticală, astfel încât pe anumite zone să poată să își dezvolte intern anumite capacități și să își înlocuiască furnizori cheie, pentru a permite astfel dezvoltarea capacităților fără să existe restricționări în acest proces.
Deoarece există o preocupare mai veche pentru dezvoltarea materialelor compozite ca alternativă la masa lemnoasă, acest proces ar aduce avantaje competitive companiei, lucru ce va oferi posibilitatea de a crea matrițe de orice formă care să permită un design creativ, iar materialul compozit, fiind făcut dintr-un amestec de plante tehnice cu fibră textilă, va duce la un grad de reciclare și de refolosire a materialului apropiat de 100%.
Taparo a încheiat un parteneriat pentru un proiect de cercetare-dezvoltare cu Universitatea Tehnică Cluj Napoca, proiect ce se concentrează pe prototipare rapidă
Recent, Taparo a încheiat un parteneriat pentru un proiect de cercetare-dezvoltare cu Universitatea Tehnică Cluj Napoca, proiect ce se concentrează pe prototipare rapidă. Astfel, compania a investit în utilaje de scanare și imprimare 3D care să îi permită dezvoltarea unei platforme întregi de design și prototipare, pentru a reduce costurile și durata de realizare.
Această investiție este în perfectă linie cu strategia Taparo, care pune un mare accent pe zona cercetare-dezvoltare-inovare, compania alocând permanent, de asemenea, resurse importante pentru îmbunătățirea condițiilor de lucru și dezvoltarea capacităților de producție.
Pentru viitor, Taparo dorește să investească în dezvoltarea platformei de compozit, în procesele de automatizare și creșterea productivității, în dezvoltarea halelor de depozitare și producție.
Din punct de vedere financiar, Taparo a înregistrat în primul semestru al acestui an o creștere de 20% a cifrei de afaceri și un profit de peste 7 milioane de lei, dorindu-se păstrarea acestei tendințe până la sfârșitul anului, aceste rezultate confirmând performanța pe care compania o înregistrează în ultimul timp.
„Se știe că, în domeniul producției de mobilă, activitatea este sezonieră și grosul activității se întâmplă în a doua parte a anului, deci așteptarea este ca și pe partea de profitabilitate, partea a doua a anului să fie chiar mai generoasă decât ceea ce am înregistrat în primul semestru”, a mai spus Dinu Tuns, directorul general al Taparo.