Finante

Țara noastră, paradisul taxelor și impozitelor

23.12.2013

România, din punctul de vedere al taxelor, impozitelor și a altor obligatii financiare. Câte taxe plătesc an de an oamenii de afaceri din România? Nu mai puțin de 39. Asta în timp ce în alte state numărul taxelor nu depăsește 10. Exemple sunt Norvegia și Suedia, în ambele țări întreprinzătorii achită doar 4 taxe an de an. Exemplele statelor cu un număr mult mai scăzut de taxe nu se opresc aici. În Franța oamenii de afaceri care au propriile companii plătesc doar 7 taxe anual, iar în Danemarca doar 10. Este drept, există și țări cu mult mai multe taxe.

Prima senzație este faptul că numărul mai mic de taxe nu înseamnă neapărat și sume de bani mai mici către stat, numai că datele oficiale arată altceva. Aproape 43 de procente din profitul anual al unei companii se duc către taxe de diferite natură în țara noastră, arată calculele făcute de Banca Mondială și date publicității prin raportul Paying Taxes 2014. Asta în timp ce media este de 41,3%. În alte state, care au nivelul de trai mult mai ridicat, numărul taxelor, dar și valoarea acestora sunt ambele mult mai scăzute. În Danemarca doar 27 procente din profitul unei companii se duc către stat, în Finlanda procentele urcă spre 40,7%, iar oamenii de afaceri din Elveția dau către stat 29,1%.

Asta nu este tot, pentru că nu doar nivelul taxelor este important pentru întreprinzători. Cum toți oamenii de afaceri știu că timpul înseamnă bani, raportul Paying Taxes 2014 ne arată faptul că o firmă din România are nevoie de nu mai puțin de 200 de ore an pe an pentru a-și plăti datoriile către stat. Dacă facem un calcul simplu: un angajat petrece la locul de muncă zi de zi opt ore, iar timpul pe care o companie și-l petrece în timp ce plătește taxele la stat este echivalentul a 25 de zile de muncă pentru un angajat. Situația nu este însă atât de gravă, pentru că România se află pe un mândru loc trei în topul țărilor din Europa Centrală și de Est din punctul de vedere al timpului pe care un întreprinzător îl petrece pentru a plăti taxele, Estonia și Liatuania fiind țările unde timpul este mai scăzut. Exemplul negativ vine de la vecinii din sudul țării: în Bulgaria întreprinzătorii petrec 454 de ore pentru plata taxelor, în Cehia 413 ore și în Polonia 286 de ore.

Locul 4 în topul TVA-ului

Taxa pe valoare adăugată este în țara noastră de 24%, iar un raport al companiei de audit și consultanță KPMG (cu 120 de țări analizate) ne situează pe locul 4 în topul TVA-ului. Pe primele locuri se află Ungaria cu 27%, Islanda cu 25,5% și cu 25% patru țări și anume: Suedia, Norvegia, Danemarca și Croația.

Cu toate acestea, investitorii spun că România se află pe harta țărilor cu potențial ridicat pentru investiții ridicate. Asta datorită impozitului pe profit care nu este la fel de ridicat, țara noastră situându-se pe locul 99 din cele 120 de țări analizate. La polul opus sunt investitorii care caută stabilitatea legislației, pentru că este cunoscut faptul că România este una dintre țările campioane în schimbările legislative din domeniu.

Unde se duc salariile angajaților

Taxarea muncii este un subiect sensibil atât în România, cât și în alte state. O modă recentă printre companiile din țara noastră este aceea a obligării angajaților să-și deschidă PFA-uri pentru plata lor lunară. Taxele sunt astfel mult mai mici, ca de altfel și asigurările pe care trebuie să le plătească, iar siguranța unui loc de muncă se micșorează și ea odată cu toate aceste obligații. Potrivit unor analize, neoficiale însă, mai bine de 500.000 de români și-au deschis un PFA pentru a fi plătiți, iar inspectorii Inspectoratelor Teritoriale de Muncă descoperă frecvent români care muncesc încă la negru, evitând astfel plata taxelor aferente. Motivul pentru toate acestea? România este pe locul 7 în topul țărilor Uniunii Europene în ceea ce privește taxarea muncii. Nu mai puțin de 45% din fondul de salarii al unei companii ajunge direct către taxele pentru stat, iar angajații plătesc și ei alte taxe din banii primiți, impozite pe proprietăți, pe produse și nu numai. Cu alte cuvinte, mai bine de jumătate din ceea ce câștigăm se duce lunar către stat.

Potrivit firmei de consultanță Accace, românii lucrează lună de lună 6 zile doar pentru a-și plăti taxele. Suntem la același nivel cu Cehia. În ambele țări aproximativ 30% din munca lunară a unui om este dedicată pentru a acoperi toate impozitele și contribuțiile sociale aferente obligatorii.

Cele mai ridicate taxe plătite de angajat, respectiv contribuţiile sociale şi impozitul pe venitul din salarii, le regăsim în Ungaria, urmată de Cehia şi România. Polonia şi Slovacia au aproximativ acelaşi nivel al taxelor totale plătite de angajat, iar angajaţii ucrainieni plătesc cel mai puţin. Deoarece majoritatea angajaţilor îşi negociază salariul net, foarte mulţi dintre aceştia nu sunt cu adevărat conştienţi că diferenţa dintre salariul brut şi cel net reprezintă timpul de lucru efectiv pe care aceştia îl prestează într-o lună doar pentru a-şi plăti toate aceste taxe către stat”, a explicat cu privire la cercetare Maria Cojocariu, payroll manager Accace în România.

Ce spun românii?

Potrivit unui studiu recent Daedalus românii se află printre cei mai nemulțumiți oameni din sud-estul Europei privind sistemul de taxare și deciziile politicienilor autohtoni. Cercetarea a fost realizată în România, Bulgaria, Serbia, Croația, Turcia, Slovacia și Cehia, pe un eșantion de 2.306 oameni. Mai nemulțumiți decât românii privind taxele și impozitele impuse de stat se află doar sârbii, slovacii și turcii, ba chiar și bulgarii se numără printre cei încânțați de nivelul acestora.

Supărarea românilor pe politicieni situează țara noastră pe antepenultimul loc, doar cei din Bulgaria și Croația fiind mai nemulțumiți.