Stiri: Agricultura

Targul de Craciun

Târg de produse tradiționale de Crăciun 2019, la Ministerul Agriculturii

18.12.2019

Târg produse tradiționale de Crăciun 2019. În pragul Sărbătorilor de iarnă, în perioada 19 – 23 decembrie 2019, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale își deschide porțile pentru a găzdui un Târg de Crăciun. Este vorba de o expoziție cu vânzare de produse agroalimentare românești. La eveniment sunt invitați toți cei care vor să redescopere tradiția bucatelor specifice Crăciunului.

Târg produse tradiționale de Crăciun 2019. Produse tradiționale

Consumatorii vor putea găsi preparate tradiționale, produse obținute conform unor rețete consacrate atestate de Ministerul Agriculturii sau ale căror denumiri sunt recunoscute la nivelul Uniunii Europene, din arealul zonei montane, ori produse specifice care păstrează autenticitatea, transmisă din generație în generație, pregătite pentru masa de Crăciun.

Târgul prezintă și alte produse alimentare din areale geografice ale României:

 • Maramureș
 • Moldova
 • Transilvania
 • Muntenia
 • Oltenia
 • Dobrogea

Târg produse tradiționale de Crăciun 2019. 30 de producători

”Îi invităm pe toți cei care cunosc gustul inconfundabil al preparatelor tradiționale românești de Crăciun să găsească la acest târg o gamă variată de produse din carne de porc, dar și cozonaci, brânzeturi sau vinuri pregătite și expuse de peste 30 producători de produse alimentare pentru masa de sărbători de iarnă, din județele: Alba, Argeș, Arad, Brașov, Bihor, Botoșani, Dâmbovița, Giurgiu, Gorj, Harghita, Iași, Ilfov, Maramureș, Mureș, Olt, Prahova, Sibiu, Tulcea, Vâlcea, Vrancea și municipiul București”, a anunțat Ministerul Agriculturii.

Târg produse tradiționale de Crăciun 2019. Listă produse

Participanții la târg vor redescoperi gustul bucatelor tradiționale din diferite regiuni ale României:

 • produse din carne (caltaboș, tobă de casă, lebăr, cârnați de porc proaspeți și afumați, slănină afumată, jumări, jambon afumat, mușchi afumat, pastramă de porc, sloi/tocan de oaie și mititei)
 • produse din lapte (brânză, smântână, cașcaval, telemea, urdă, brânză de burduf în coajă de brad și în membrană naturală, caș, cașcaval Rucăr și cașcaval Dalia etc.)
 • produse din pește (batog de crap argintiu și de somn, pastramă de crap argintiu și de somn, sardeluțe, scrumbie marinată, zacuscă cu pește etc.)
 • produse de panificație și patiserie (cozonaci, plăcintă cu dovleac, plăcintă cu brânză etc.)
 • siropuri, gemuri sau dulcețuri de fructe
 • diferite sortimente de zacuscă
 • uleiuri aromate
 • cosmetice naturale

Târg produse tradiționale de Crăciun 2019. Produse cu Indicație Geografică Protejată

De asemenea, produsele românești renumite, precum Cârnații de Pleșcoi, Telemeaua de Sibiu, Scrumbia de Dunăre afumată, produse care beneficiază de sistemul de calitate europeană „Indicație Geografică Protejată – I.G.P și Telemeaua de Ibănești “Denumire de Origine Protejată” – D.O.P vor încânta vizitatorii la acest eveniment.

Se vor regăsi şi alte produse aflate în curs de dobândire a protecției la nivelul Uniunii Europene, cum ar fi Plăcinta dobrogeană, Salata cu icre de știucă Tulcea (în curs de dobândire IGP) și Salată tradițională cu icre de crap (în curs de dobândire STG). La eveniment vor fi prezenți și producători de fructe, de miere (polen, faguri, propolis), precum și producători de palincă şi de diferite sortimente de vin de origine controlată.

Citește și Cărturești deschide o librărie în Mall-Vitan