Stiri: IT&C

Tarife apeluri 2020.

Scad tarifele pentru terminarea apelurilor fixe!

02.11.2020

Tarife apeluri 2020. Începând cu data de 1 noiembrie 2020 a intrat în vigoare reducerea cu 30% a tarifului maxim de terminare a apelurilor la puncte fixe impusă de ANCOM. Astfel, noul tarif maxim este plafonat la 0,098 eurocenți/minut.

Tarife apeluri 2020. Operatori de telefonie

Măsura de reglementare a ANCOM se aplică acordurilor de interconectare cu operatorii de telefonie fixă cu putere semnificativă de piață. Aceasta urmează să fie reflectată în prețul plătit de utilizatorii finali în funcție de politicile comerciale ale fiecărui operator.

Din 1 noiembrie 2020, operatorii de telefonie fixă desemnați de ANCOM ca având putere semnificativă de piață vor putea aplica un tarif de maxim 0,098 eurocenți/minut în cazul apelurilor naționale, apelurilor inițiate din Spațiul Economic European (SEE), precum și în cazul apelurilor inițiate din rețele din afara SEE, dacă acordurile internaționale în vigoare nu permit instituirea unui regim diferit de tarifare.

Tarife apeluri 2020. Prețuri maxime

Începând cu 1 aprilie 2014, tariful maxim de terminare a apelurilor la puncte fixe a fost plafonat de ANCOM la 0,14 eurocenți/minut. Acest lucru s-a realizat pe baza unui model de calculație a costurilor de tip LRIC pur, menit să asigure obiectivele de promovare a concurenţei, maximizare a beneficiilor consumatorilor şi stimulare a investiţiilor eficiente, cu respectarea metodologiei armonizate prevăzute în Recomandarea 2009/396/CE.

Scăderea tarifului până la 0,098 eurocenți/minut adoptată de ANCOM a fost determinată în urma actualizării mai multor parametri ai modelului de calculaţie a costurilor utilizat anterior, precum și a costului capitalului.

Reglementări

Reglementarea ANCOM privind stabilirea tarifului maxim de 0,098 eurocenți/minut pentru terminarea apelurilor la puncte fixe a urmat procesul de consultare europeană. Decizia a fost comunicată în data de 3 august 2020 Comisiei Europene, OAREC şi autorităţilor naţionale de reglementare din celelalte state membre ale Uniunii Europene. În urma validării, măsura poate intra în vigoare la 1 noiembrie 2020.

Tarife apeluri 2020. Directiva UE

La ora actuală, Directiva (UE) 2018/1972 prevede instituirea de tarife maxime de terminare a apelurilor la puncte mobile, respectiv la puncte fixe, unice la nivelul Uniunii Europene, până cel târziu la 31 decembrie 2020. În acest sens, în perioada 25 august – 22 septembrie 2020, Comisia Europeană a publicat pentru consultare publică proiectul actului de implementare a eurotarifului.

Citeşte şi Rata şomajului, în scădere. Câţi români nu aveau un loc de muncă în septembrie 2020?