Tarife mai mici în roaming

29.08.2013

Plătim mai puțin pentru apelurile internaționale

Toți operatorii de telefonie mobilă care activează în țările membre ale Uniunii Europene au fost obligați de legislația în vigoare să micșoreze tarifele pentru servicii de la 1 iulie.

Facturile la telefonul mobil pentru cei care călătoresc sunt mai mici de la 1 iulie. Asta pentru că a intrat în vigoare o nouă reglementare a Uniunii Europene prin care toți operatorii de telefonie mobilă, care oferă servicii de roaming în rețelele publice de comunicații în interiorul UE, sunt obligați să aplice noi planuri tarifare.

Mai exact, pentru un apel efectuat în roaming nu se va percepe un tarif mai mare de 0,24 euro/minut (fără TVA), iar pentru primirea unui apel abonații nu vor plăti mai mult de 0,07 euro/minut (fără TVA).

Costul pentru trimiterea unui mesaj text (SMS) în roaming nu va depăși valoarea de 0,08 euro (fără TVA) în timp ce primirea unui SMS este gratuită.

Totodată, tariful pentru utilizarea serviciilor de date (inclusiv accesul la Internet) este de 0,45 euro/MB (fără TVA) se arată într-un comunicat emis de Autoritarea pentru Reglementarea Comunicațiilor din România.

Toate tarifele de mai sus reprezintă plafonul maxim pe care furnizorii sunt obligați să îl respecte, însă operatorii de telefonie mobilă au libertatea de a alege costuri mai mici pentru clienții lor.

Aplicarea noilor tarife s-a făcut deja automat și gratuit pentru cei care au activat serviciul roaming în trecut și utilizează planurile tarifare mai ridicate, de bază, adică cele cărora li se aplică Eurotarifele pentru servicii de voce, SMS și date, neimplicând încheierea unui abonament suplimentar sau alte costuri, aceste planuri tarifare putând fi combinate cu oricare alte planuri tarifare disponibile la operatori.

Vicepreședintele Comisiei Europene, Neelie Kroes, a declarat public în legătură cu acest subiect: „Uniunea Europeană trebuie să fie relevantă pentru viața oamenilor. Cele mai recente reduceri de tarife vă aduc mai mulți bani în buzunar pentru vară și constituie un pas esențial pentru a scăpa de aceste prime o dată pentru totdeauna. Acesta este un lucru bun atât pentru consumatori, cât și pentru întreprinderi pentru că înlătură teama de pe piață și contribuie la dezvoltarea pieței”.

Potrivit legislației europene o nouă scădere de preț va avea loc de pe 1 iulie anul viitor. Odată cu finalizarea procesului de reglementare a tarifelor de roaming românii vor plăti pentru un apel dat din străinătate aproximativ la fel de mult cât plătesc acum pentru unul în afara rețelei la care sunt abonați.

Oferte speciale

În plus față de tarifele impuse de autorități, operatorii de telefonie mobilă pot face clienților proprii și alte oferte mai avantajoase. Furnizorii au, mai ales în perioadele vacanțelor, promoții speciale pentru serviciile de roaming. Tocmai din acest motiv, este recomandată analizarea ofertei furnizorului propriu înainte de a pleca în călătorie, pentru a alege un plan tarifar care se potrivește cel mai bine nevoilor proprii.

Alerte pe telefonul mobil

Pentru a simplifica modalitatea de comunicare a noilor tarife, toți românii care au un abonament la unul dintre operatorii de telefonie mobilă prezenți în România primesc alerte în timp real pe telefon. Acest lucru se întâmplă la intrarea pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene. Este vorba despre un mesaj text care detaliază tarifele care se aplică, atât pentru serviciile de voce, cât şi pentru cele de date.

Atenționări speciale

Încă de anul trecut, utilizatorii care folosesc serviciile de telefonie mobilă și internet mobil în roaming au mai multe avantaje. Cei care călătoresc în afara granițelor Uniunii Europene primesc și avertizări, tot prin intermediul unor mesaje text, email-uri sau chiar notificări de tipul pop-up pentru utilizarea serviciilor de date. Acestea se activează atunci când prețul se apropie sau depășește pragul prestabilit de 50 de euro, însă pragul se poate modifica, în funcție de dorințele clienților.

Citiți și despre:

  • Schimbări majore pentru susținerea start-up-urilor în 2015Schimbări majore pentru susținerea start-up-urilor în 2015 Numărul afacerilor mici va crește anul acesta, accentul fiind pus pe IT&C. Teoretic, un start-up este o afacere aflată la început de drum.  Practic însă, totul se traduce prin muncă multă și intensă, atât […]
  • Pufuleții Gusto, modelul afacerii de succes în RomâniaPufuleții Gusto, modelul afacerii de succes în România Din Băicoi în Statele Unite ale Americii – povestea de succes a pufuleților Gusto Pufuleții Gusto sunt un brand 100% românesc care a reușit să comunice, prin produse simple și de calitate, un mesaj optimist […]
  • De ce pleacă tinerii din țară?De ce pleacă tinerii din țară? Aproape 80% dintre tineri pleacă din România, pentru un salariu mai bun 78% dintre tinerii care pleacă din România o fac în căutarea unui salariu mai mare decât ofertele din țară. Doar 22% dintre tineri […]
  • Cerere scăzută pentru gaze și electricitate în T2Cerere scăzută pentru gaze și electricitate în T2 Consumul de gaze naturale în România, în scădere cu 16% Producția brută estimată de energie electrică a României a scăzut cu aproximativ 10% în trimestrul al doilea al anului curent față de aceeași perioadă […]
  • Cosmote România asigură comunicarea la orice nivelCosmote România asigură comunicarea la orice nivel Cosmote România - despre cel mai dinamic segment al pieței de business În ultimii ani, poate cel mai activ segment al pieței de business din România este cel al operatorilor de telefonie mobilă. Tehnologia […]