Slide

Telecomunicatii

Tarife mai mici în roaming

29.08.2013

Plătim mai puțin pentru apelurile internaționale

Toți operatorii de telefonie mobilă care activează în țările membre ale Uniunii Europene au fost obligați de legislația în vigoare să micșoreze tarifele pentru servicii de la 1 iulie.

Facturile la telefonul mobil pentru cei care călătoresc sunt mai mici de la 1 iulie. Asta pentru că a intrat în vigoare o nouă reglementare a Uniunii Europene prin care toți operatorii de telefonie mobilă, care oferă servicii de roaming în rețelele publice de comunicații în interiorul UE, sunt obligați să aplice noi planuri tarifare.

Mai exact, pentru un apel efectuat în roaming nu se va percepe un tarif mai mare de 0,24 euro/minut (fără TVA), iar pentru primirea unui apel abonații nu vor plăti mai mult de 0,07 euro/minut (fără TVA).

Costul pentru trimiterea unui mesaj text (SMS) în roaming nu va depăși valoarea de 0,08 euro (fără TVA) în timp ce primirea unui SMS este gratuită.

Totodată, tariful pentru utilizarea serviciilor de date (inclusiv accesul la Internet) este de 0,45 euro/MB (fără TVA) se arată într-un comunicat emis de Autoritarea pentru Reglementarea Comunicațiilor din România.

Toate tarifele de mai sus reprezintă plafonul maxim pe care furnizorii sunt obligați să îl respecte, însă operatorii de telefonie mobilă au libertatea de a alege costuri mai mici pentru clienții lor.

Aplicarea noilor tarife s-a făcut deja automat și gratuit pentru cei care au activat serviciul roaming în trecut și utilizează planurile tarifare mai ridicate, de bază, adică cele cărora li se aplică Eurotarifele pentru servicii de voce, SMS și date, neimplicând încheierea unui abonament suplimentar sau alte costuri, aceste planuri tarifare putând fi combinate cu oricare alte planuri tarifare disponibile la operatori.

Vicepreședintele Comisiei Europene, Neelie Kroes, a declarat public în legătură cu acest subiect: „Uniunea Europeană trebuie să fie relevantă pentru viața oamenilor. Cele mai recente reduceri de tarife vă aduc mai mulți bani în buzunar pentru vară și constituie un pas esențial pentru a scăpa de aceste prime o dată pentru totdeauna. Acesta este un lucru bun atât pentru consumatori, cât și pentru întreprinderi pentru că înlătură teama de pe piață și contribuie la dezvoltarea pieței”.

Potrivit legislației europene o nouă scădere de preț va avea loc de pe 1 iulie anul viitor. Odată cu finalizarea procesului de reglementare a tarifelor de roaming românii vor plăti pentru un apel dat din străinătate aproximativ la fel de mult cât plătesc acum pentru unul în afara rețelei la care sunt abonați.

Oferte speciale

În plus față de tarifele impuse de autorități, operatorii de telefonie mobilă pot face clienților proprii și alte oferte mai avantajoase. Furnizorii au, mai ales în perioadele vacanțelor, promoții speciale pentru serviciile de roaming. Tocmai din acest motiv, este recomandată analizarea ofertei furnizorului propriu înainte de a pleca în călătorie, pentru a alege un plan tarifar care se potrivește cel mai bine nevoilor proprii.

Alerte pe telefonul mobil

Pentru a simplifica modalitatea de comunicare a noilor tarife, toți românii care au un abonament la unul dintre operatorii de telefonie mobilă prezenți în România primesc alerte în timp real pe telefon. Acest lucru se întâmplă la intrarea pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene. Este vorba despre un mesaj text care detaliază tarifele care se aplică, atât pentru serviciile de voce, cât şi pentru cele de date.

Atenționări speciale

Încă de anul trecut, utilizatorii care folosesc serviciile de telefonie mobilă și internet mobil în roaming au mai multe avantaje. Cei care călătoresc în afara granițelor Uniunii Europene primesc și avertizări, tot prin intermediul unor mesaje text, email-uri sau chiar notificări de tipul pop-up pentru utilizarea serviciilor de date. Acestea se activează atunci când prețul se apropie sau depășește pragul prestabilit de 50 de euro, însă pragul se poate modifica, în funcție de dorințele clienților.