Stiri: Economie

Tarifele producției industriale au scăzut cu 2%

03.09.2015

Institutul Național de Statistică transmite că prețurile producției industriale pe piața internă au suferit o scădere.  Mai exact datele INS spun că acestea au coborât cu două procente anul acesta comparativ cu aceeași perioadă din anul trecut.

În iulie 2015 tarifele practicate pentru producția industrială au scăzut cu 1,5 la sută în comparație cu aceeași luni din 2014. În ceea ce privește piața externă prețurile producției industriale au cunoscut o reducere cu 2,9 la sută.

În legătură cu marile grupe industriale Institutul Național de Statistică susține că cele mai mari scăderi în luna iulie s-au petrecut în industria bunurilor intermediare și în industria energetică, cu 0,5 procente, respectiv cu 0,4 la sută. Pentru industria bunurilor de capital prețurile au raportat o creștere cu 0,3 la sută iar pentru cea a bunurilor de uz curent creșterea a fost de doar 0,1 la sută. Așadar, sectorul producției industriale este un domeniu ce trebuie urmărit cu atenție până la sfârșitul lui 2015 deoarece pot apărea fluctuații.

Analizând evoluția anuală Institutul Național de Statistică raportează că cea mai spectaculoasă evoluție au avut-o prețurile pentru industria energetică. Mai exact, la acest capitol s-a raportat o scădere de 6,6 la sută, după care urmează sectoarele bunurilor de capital, cu scădere de 2,5 la sută. Bunurile de consum nu au stagnat ci au transmis creștere de 1,7 la sută în timp ce industria bunurilor de uz curent au fost mai mari cu 1,1 la sută.

Pentru luna iunie 2015 datele oferite de Institutul Național de Statistică sunt rectificate în timp ce pentru iulie 2015 acestea sunt provizorii. Instituția nu precizează dacă trendul momentan își va continua cursul, astfel încât pentru următoarea jumătate a anului curent ele pot alterna. De asemenea, nici pentru 2016 Institutul nu precizează care ar putea fi previziunile.