Stiri: Energie

Ţările UE trebuie să reducă emisiile de gaze de seră

15.10.2015

Statele membre ale Uniunii Europene trebuie să reducă cu 40% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030 și să susțină angajamente financiare ambițioase pentru combaterea schimbărilor climatice, conformParlamentului European.

În plus, o parte din veniturile din certificatele pentru piața de carbon ar trebui să fie rezervate pentru finanțarea acțiunilor de combatere a schimbărilor climatice. De asemenea, şi sectoarele aviatic și de transport maritim ar trebui să ia măsuri de reducere a emisiilor lor, până la sfârșitul lui 2016.

„Chestiunea financiară este și va fi fundamentală pentru un acord în Paris. De aceea noi cerem o foaie de parcurs clară din partea statelor membre ca să știm cum să finanțăm fondul verde din 2020. Stabilirea unui preț pentru carbon la nivel global ar ajuta și la atragerea interesului investitorilor către tehnologiile cele mai puțin poluante”, a spus raportorul Gilles Pargneaux.

În rezoluția care reprezintă mandatul delegației PE la Conferința privind schimbările climatice (Paris, decembrie 2015), deputații cer ca priorități ale UE să fie reducere cu cel puțin 40% a emisiilor de gaze cu efect de seră față de nivelul din 1990, țintă de eficiență energetică de 40%, precum şi țintă de 30% pentru energia regenerabilă până în 2030.

Deputații europeni sunt îngrijorați că analiza timpurie a contribuțiilor propuse pentru reducerea emisiilor ar duce la o creștere medie globală a temperaturii cu un nivel între 2,7 grade Celsius și 3,5 grade Celsius. Aceştia cer participanților să agreeze în cadrul conferinței de la Paris ca aceste contribuții să fie revizuite înainte de 2020 în conformitate cu cele mai recente evaluări științifice și să asigure un buget global de carbon compatibil cu limita de 2 grade Celsius.